Γιατί είναι σημαντικό να καθαρίζετε τα αυτιά του σκύλου σας;

Για να είναι καλά στην υγεία του, ο σκύλος σας έχει πολύ συγκεκριμένες καθημερινές ανάγκες. Πρέπει να μπορεί να επωφελείται από ένα προσαρμοσμένο και ποιοτικό φαγητό, να έχει γλυκό νερό κατά βούληση, να βγαίνει τακτικά, να παίζει με τον αφέντη του κ.λπ. Επιπλέον, ορισμένες χειρονομίες υγιεινής βοηθούν να διατηρείται σε καλή κατάσταση. Για παράδειγμα, είναι απαραίτητο να βουρτσίζετε τακτικά έναν σκύλο με μακριά μαλλιά για να αφαιρείτε τα νεκρά μαλλιά. Ο καθαρισμός των αυτιών είναι επίσης μια πολύ σημαντική χειρονομία! Γιατί ? Αυτό θα δούμε στο υπόλοιπο αυτού του άρθρου.

Γιατί να καθαρίσετε τα αυτιά του σκύλου σας;

Κοντινό πλάνο του αυτιού ενός σκύλου
© ThamKC – iStock

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, τα αυτιά του σκύλου σας παράγουν κερί. Αυτό είναι ένα φυσικό φαινόμενο που επιτρέπει στο αυτί να αυτοκαθαρίζεται. Πράγματι, η παραγωγή αυτής της ουσίας καθιστά δυνατή την παγίδευση όλης της βρωμιάς, των μαλλιών ή ακόμα και του νεκρού δέρματος προκειμένου να εκκενωθούν έξω από το αυτί. Ωστόσο, συμβαίνει το κερί του αυτιού να σχηματίζει συστάδες προκαλώντας στη συνέχεια φλεγμονή. Εκτός από το ότι είναι μια εξαιρετική παιδική χαρά για παράσιτα, μπορεί επίσης να προκαλέσει λοιμώξεις όπως μολύνσεις αυτιών ή άλλες ασθένειες. Για αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητο να καθαρίζετε τακτικά τα αυτιά του σκύλου σας.

Να το ξέρεις επίσης ορισμένες ράτσες είναι πιο επιρρεπείς σε προβλήματα στα αυτιά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για σκύλους με κρεμαστά αυτιά όπως το Cocker Spaniel, εκείνους που εκκρίνουν φυσικά περισσότερο κερί όπως το Λαμπραντόρ, σκύλους με πολλά μαλλιά στη βάση του αυτιού όπως το Bichon ή ακόμα και εκείνους με ελικοειδή ακουστικό πόρο όπως το Γερμανικός Ποιμενικός. Επομένως, θα πρέπει να είστε ακόμη πιο προσεκτικοί με αυτούς τους τύπους σκύλων!

Πώς να καθαρίσετε τα αυτιά του σκύλου σας;

Προσοχή, μην χρησιμοποιείτε βαμβακερή μπατονέτα να πλύνεις τα αυτιά του σκυλιού σου! Πράγματι, ο ακουστικός πόρος ενός σκύλου έχει σχήμα “L” και επομένως μια μπατονέτα θα ωθούσε το κερί του αυτιού προς το τύμπανο, το οποίο θέλουμε να αποφύγουμε πάση θυσία. Θα μπορούσε επίσης να βλάψει τον ακουστικό πόρο του.

πατημασιά που καθαρίζει τα αυτιά του
© fongleon356 – iStock

1. Για να ξεκινήσετε, επιλέξτε μια ήσυχη στιγμή όταν ο σκύλος σας δεν παίζει, δεν κοιμάται ή δεν τρώει. Εν ολίγοις, μην τον ενοχλείτε για αυτό, γιατί μπορεί να μην αφήσει τον εαυτό του να είναι τις επόμενες φορές.

2. Πιάστε σταθερά το αυτί του σκύλου σας και τραβήξτε τον πολύ ελαφρά χωρίς να τον πληγώσετε για να καθαρίσετε τις εσωτερικές κοιλότητες. Παρατηρήστε το εξωτερικό μέρος του αυτιού για να ελέγξετε ότι δεν υπάρχουν μη φυσιολογικά πράγματα όπως τσιμπούρι, ερυθρότητα ή πληγή.

3. Ιδιωτικό μπάνιο, πάρτε ένα διάλυμα καθαρισμού αυτιών ειδικό σκύλο και ρίξτε μερικές σταγόνες μέσα στο αυτί του τελευταίου. Κάντε καλό μασάζ στη βάση του αυτιού με κυκλικές κινήσεις για διευκόλυνση της διείσδυσης του προϊόντος στον αγωγό για τη διάλυση της βρωμιάς.

4. Τώρα, αφαιρέστε τα υπολείμματα με κομπρέσες ή μη ινώδες βαμβάκι. Εισάγετε τη κομπρέσα στο αυτί του σκύλου σας και κάντε ξανά μασάζ για να κολλήσει η βρωμιά πάνω της.

5. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τη συμπίεση πάρτε ένα άλλο για να καθαρίσετε το εξωτερικό μέρος του αυτιού. Αυτή τη στιγμή, ο σκύλος σας σίγουρα θα κουνήσει το κεφάλι του για να αφαιρέσει την περίσσεια λοσιόν, είναι απολύτως φυσιολογικό!

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τα αυτιά του σκύλου σας;

Συνιστάται ανεπιφύλακτα να ελέγχετε τα αυτιά του σκύλου σας μετά από κάθε κάπως ακατάστατο περίπατο. Για παράδειγμα, εάν το σκυλάκι σας κυλιέται σε φύλλα ή πέφτει σε λακκούβες από λάσπη. Είναι τέτοιες στιγμές που είναι πιθανό να μπουν υπολείμματα στα αυτιά του. Σε γενικές γραμμές, το ιδανικό είναι να καθαρίζετε τα αυτιά του σκύλου σας κάθε εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο, ελέγχετε τακτικά ότι το κανάλι του αυτιού του είναι υγιές και καθαρό. Αυτό μπορεί προφανώς να συμβαίνει πιο συχνά, όπως κατά τη διάρκεια μιας ακατάστατης διαδρομής όπως αναφέρθηκε λίγο πριν.

ποιες είναι οι λύσεις;

ένας σκύλος ταξιδεύει 400 χιλιόμετρα για να βρει την οικογένειά του