Γνωρίζετε αυτούς τους 3 μύθους και θρύλους γύρω από τα μαύρα σκυλιά;

Στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η διασταύρωση μονοπατιών με μια μαύρη γάτα θα έφερνε κακή τύχη. Αυτή η δεισιδαιμονία που τους δυσκολεύει χρονολογείται από τον Μεσαίωνα, γιατί τότε θεωρούνταν ότι ήταν τα κατοικίδια των μαγισσών. Γνωρίζατε όμως ότι και τα μαύρα σκυλιά έχουν κακή φήμη; Ανακαλύψτε τρεις μύθους και θρύλους γύρω από τα μαύρα σκυλιά.

Το μαύρο σκυλί, οιωνός θανάτου

εικονογράφηση ενός μαύρου σκύλου με κόκκινα μάτια
© sarah5 – iStock

Στις ευρωπαϊκές πεποιθήσεις, τα μαύρα σκυλιά ήταν συνδέονται με το θάνατο. Στη συλλογική φαντασία, η εμφάνισή του είναι στην πραγματικότητα κοντά στον λύκο. Για τους θαυμαστές του Χάρι Πότερ, το Grim είναι η τέλεια αναπαράσταση. Στην Αγγλία, ο μαύρος σκύλος εμφανίζεται με τη μορφή φάντασμα, η εμφάνιση του οποίου θεωρήθηκε οιωνός θανάτου. Εμφανίζεται συνήθως τη νύχτα και συνδέεται άμεσα με τον διάβολο. Τα κατακόκκινα μάτια του ξεχωρίζουν χάρη στη έβενο μαύρη γούνα του. Μερικοί θρύλοι υποδηλώνουν ότι μπορούσε αλλαγή εμφάνισης όπως θέλει. Αν και η εμφάνισή του είναι κακό σημάδι για τους ντόπιους, ο μαύρος σκύλος δεν είναι ποτέ επιθετική και μερικές φορές ακόμη και καλοπροαίρετη !

Anubis, ο θεός των νεκρών

ένα καταστατικό του σκότους
© Daemon Barzai – iStock

Ήταν την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου που ανακαλύψαμε τις πρώτες πεποιθήσεις γύρω από τον μαύρο σκύλο. Εξάλλου, σίγουρα έχετε ήδη ακούσει για τον Anubis. Γεννημένος από μια παράνομη σχέση μεταξύ του Όσιρι και της αδελφής του Νέφθις, είναι ο θεός του θανάτου. Επίσης φύλακας των πυλών πέρα, καθοδηγεί τους νεκρούς στον κάτω κόσμο. Με τη μορφή ενός κυνοκέφαλου άνδρα με μακριά μυτερά αυτιά, είναι η προσωποποίηση των άγριων σκύλων και των τσακαλιών που τριγυρνούσαν στα δρομάκια των χωριών. Το μαύρο χρώμα του παραπέμπει στο πολύ σκούρο χρώμα της πίσσας που χρησιμοποιήθηκε ταρίχευση. Πράγματι, ο Anubis είναι και ο εφευρέτης της μουμιοποίησης που κάνει για πρώτη φορά στον ίδιο του τον πατέρα για να τον επαναφέρει στη ζωή.

Κέρβερος, φύλακας του Κάτω Κόσμου

τρικέφαλος σκύλος κέρβερος σε μια γιορτή των φώτων
© Tom Meaker – iStock

Στην ελληνική μυθολογία, ένα τρομακτικό ον έχει τον ρόλο να φυλάει την είσοδο στην κόλαση: είναι ο Κέρβερος. τρικέφαλος σκύλος μαύρος με αιχμηρούς κυνόδοντες και ογκώδες σώμα που καταλήγει σε ουρά φιδιού ή δράκου, διασφαλίζει ότι οι νεκροί μπαίνουν στο βασίλειο της κόλασης. Τα τρία κεφάλια του χρησιμοποιούνται για να παρακολουθούν παντού την είσοδο σε αυτό το τρομακτικό μέρος. Πράγματι, ο στόχος του είναι να απαγορεύσει σε όλες τις ψυχές που έχουν ήδη μπει στην κόλαση να βγουν έξω και να εμποδίσει τους ζωντανούς να εισέλθουν σε αυτήν. Παρόλα αυτά, κάποιοι γνωστοί ήρωες της ελληνικής μυθολογίας, όπως ο Ορφέας, κατάφεραν το αδύνατο ξεπερνώντας το τέρας.

Ένας σκύλος που κουνάει την ουρά του δεν είναι απαραίτητα χαρούμενος

Μερικές συμβουλές για την εκπαίδευση του κουταβιού σας στο γιογιό