Δηλητηρίαση από φρύνους: προσοχή όταν περπατάτε!

Εμφανιζόμενοι εντελώς ακίνδυνοι, αυτά τα μικρά μπατραχάκια αποδεικνύονται πολύ πιο επικίνδυνα από ό,τι φαίνονται! Πράγματι, η επαφή με έναν βάτραχο μπορεί να αποβεί μοιραία για το σκυλάκι σας. Μην ανησυχείτε, αυτό το άρθρο δεν έχει σκοπό να σας τρομάξει, αλλά να σας ενημερώσει ώστε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ξέρετε πώς να αντιδράσετε αν συμβεί αυτό.

Γιατί οι φρύνοι είναι επικίνδυνοι για τα σκυλιά;

κοινός φρύνος
Common Toad © MikeLane45 – iStock

Αν παρατηρήσετε το πίσω μέρος ενός φρύνου, θα παρατηρήσετε μικρά κονδυλώματα σε όλη την πλάτη του, αλλά και στο ύψος των ώμων, του λαιμού και του κεφαλιού του. Αυτά δεν είναι ασήμαντα από τότε στην πραγματικότητα είναι αδένες που περιέχουν δηλητήριο ! Κατά τη διάρκεια μιας απλής επαφής, αυτό το δηλητήριο δεν είναι επικίνδυνο, αλλά γίνεται αν καταφέρει να διασχίσει το δέρμα. Για αυτόν τον λόγο μπορεί προκαλέσει δηλητηρίαση στον σκύλο σου όταν παίρνει τον φρύνο στο στόμα του. Πράγματι, η πίεση που ασκεί αυτή τη στιγμή ο σκύλος στον βάτραχο γενικά προκαλεί την εκτόξευση του δηλητηρίου που μπορεί να καταποθεί ή να έρθει σε επαφή με τους βλεννογόνους του ζώου σας.

Τι είναι οι δηλητηριώδεις φρύνοι;

Στη Γαλλία υπάρχουν αρκετά είδη φρύνων αφού είναι κοντά στα πενήντα. Ωστόσο, δεν αποτελούν όλα κίνδυνο για τον σκύλο σας, όπως η σαλαμάνδρα που είναι ένα αμφίβιο γνωστό και ως δηλητηριώδες. Αυτά είναι κυρίως ο κοινός φρύνος (Bufo bufo, η επιστημονική του ονομασία) και ο φρύνος νάτερτζακ (Bufo calamita), με το παρατσούκλι και ορμητικό φρύνος, που ενέχουν κίνδυνο δηλητηρίασης για τον σκύλο σας.

Είναι επίσης άχρηστο να επιδιώκετε να προστατέψετε τον σκύλο σας σκοτώνοντας όποιον βάτραχο συναντήσετε στο δρόμο σας. Πράγματι, όχι μόνο μπορούν να παραμείνουν δηλητηριώδη μετά το θάνατό τους, αλλά είναι επίσηςτα είδη προστατεύονται ! Είναι πάνω απ’ όλα στο χέρι σας να είστε προσεκτικοί όταν περπατάτε. Πρέπει επίσης να ξέρετε ότι η πιο επικίνδυνη περίοδος είναι μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου με κορυφές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ποια είναι τα σημάδια της δηλητηρίασης;

σάλια σκύλου πολύ, υπερσιελόρροια
© Wavetop – iStock

Το δηλητήριο του φρύνου περιέχει διάφορα τοξικά μόρια που ονομάζονται βουφογενίνες. Όταν έρχονται σε επαφή με το στόμα του σκύλου σας, το πρώτο κλινικό σημάδι που εμφανίζεται σχεδόν αμέσως είναι υπερσιελόρροια. Αυτό το σύμπτωμα οφείλεται σε φλεγμονή του στόματος που διαρκεί περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα με τη σοβαρότητα της δηλητηρίασης. Τότε το κατοικίδιό σας μπορεί αρνηθείτε να φάτε για 24 έως 48 ώρες, και αυτό συχνά συνδέεται με φλεγμονή. Εάν η δηλητηρίαση είναι ήπια, τα σημάδια θα σταματήσουν εκεί. Ωστόσο, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο σκύλος σας μπορεί να υποφέρει από πεπτικές διαταραχές (διάρροια, έμετος, κοιλιακό άλγος), αταξία, τρόμο, παραισθήσεις, σπασμούς, παράλυση κ.λπ. Πράγματι, μια φορά στο αίμα, το δηλητήριο μπορεί να έχει τοξικές επιδράσεις στην καρδιά και το νευρικό σύστημα. Εάν το δηλητήριο έχει έρθει σε επαφή με τα μάτια, μπορεί επίσης να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα, ραγοειδίτιδα ή έλκη.

Πώς αντιδρώ όταν ο σκύλος μου έρχεται σε επαφή με φρύνο;

σκύλος που πίνει από ένα σιντριβάνι
Αυτό το είδος φρύνου είναι ακίνδυνο! © Bespalyi – iStock

Αν εκπλήξετε τον σκύλο σας με έναν φρύνο στο στόμα του, ξεκινήστε βάζοντάς τον να αφήσει αμέσως ή αφαιρέστε τον μόνοι σας, προσέχοντας να μην δαγκωθεί. Επόμενο, ξεπλύνετε καλά το στόμα του κατοικίδιου ζώου σας με νερό με ό,τι έχετε στη διάθεσή σας: μπουκάλι νερό, μπουκάλι, ρυάκι, νερό βρύσης κ.λπ. Αν μπορείτε, προσθέστε λίγη μαγειρική σόδα για να εξουδετερώσετε την οξύτητα του δηλητηρίου. Κατά προτίμηση, τοποθετήστε το κεφάλι του προς το πάτωμα για να μην καταπιεί το νερό. Εάν τα μάτια του επηρεάζονται, ξεπλύντε τα επίσης με καθαρό νερό ή φυσιολογικό ορό. Μόλις γίνουν τα πρώτα βήματα, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό για να εξηγήσει την κατάσταση. Θα είναι ο πιο ικανός να σας πει εάν είναι επείγον να συμβουλευτείτε ή όχι.

Πρέπει να ξέρετε ότι ένας μικρόσωμος σκύλος ή ένα κουτάβι μπορεί να υποκύψει μετά από επαφή με έναν φρύνο. Για έναν μεγαλόσωμο σκύλο, η πρόγνωση είναι πολύ πιο ευνοϊκή. Σε περίπτωση αμφιβολίας ή ύποπτου συμπτώματος, μη διστάσετε και πηγαίνετε στον κτηνίατρό σας ! Δεν υπάρχει αντίδοτο για τις τοξίνες από το δηλητήριο του φρύνου, αλλά ο κτηνίατρός σας θα εργαστεί για να διατηρήσει την ανάπτυξη των συμπτωμάτων υπό έλεγχο ενώ θα παρέχει ανακούφιση στο σκύλο σας.

Πώς να συνηθίσετε το σκύλο σας στο ρύγχος;

5 καλοί λόγοι για να περάσετε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με τον σκύλο σας