Η επιστροφή της άνοιξης και οι κίνδυνοι της για τον σκύλο σας

Το χιόνι έχει φύγει, ο χειμώνας έχει τελειώσει και τώρα δίνει τη θέση του στην άνοιξη. Τα οπωροφόρα δέντρα ανθίζουν, το πράσινο γρασίδι δείχνει ξανά τη μύτη του και ο ήλιος μας τιμά όλο και περισσότερο με την παρουσία του… Είναι η εποχή της ανανέωσης, αλλά και νέων προβλημάτων για τα αγαπημένα μας σκυλάκια! Πράγματι, μετά το κρύο που προκαλεί κρυοπάγημα, το αλάτι που επιτίθεται στα τακάκια, η άνοιξη φτάνει με το μερίδιο των προβλημάτων της. Φυσικά, αυτή η όμορφη εποχή δεν αφορά μόνο αυτό, αλλά η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.

Η επιστροφή των παρασίτων

γυναίκα που θεραπεύει σκύλο για παράσιτα
© Dmitrii Anikin – iStock

Αν και υπάρχουν όλο το χρόνο, επειδή είναι πολύ ανθεκτικά, οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια απολαμβάνουν την επιστροφή της άνοιξης και τις πιο ήπιες θερμοκρασίες της. Με την επανεμφάνιση του ήλιου, μην εκπλαγείτε από την επιστροφή τους! Επομένως, είναι απαραίτητη η προσοχή αυτή την εποχή για να αποτρέψετε τον σκύλο σας να μολυνθεί από αυτά τα παράσιτα. Προστατέψτε το με ένα αντιπαρασιτικό και ένα αποπαρασιτικό να χορηγείται τακτικά (ελέγχετε τη δοσολογία, δεν χορηγούνται όλες οι θεραπείες με τον ίδιο τρόπο). Αν και δεν υπάρχει θαυματουργή λύση, αυτά τα προϊόντα έχουν γενικά ένα αρκετά καλό αποτέλεσμα και θα παρέχουν στο σκυλάκι σας ελάχιστη προστασία. Φυσικά, φροντίστε να ελέγχετε τα μαλλιά του σκύλου σας μετά από κάθε βόλτα ή τουλάχιστον μία φορά την ημέρα αν βγαίνετε πολλές φορές την ημέρα.

Προσοχή στα στάχυα

τα χόρτα και τα στάχυα τους
© Ihor Martsenyuk – iStock

Με τον ερχομό της άνοιξης και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, επιβάλλεται η φροντίδα των σταχυών! Αυτός ο σπόρος χόρτου βρίσκεται δυστυχώς σε όλο το ψηλό γρασίδι. Η ιδιαιτερότητά του είναι να κολλάει γερά στα μαλλιά του σκύλου σας, αλλά αν ήταν μόνο αυτό… Στην πραγματικότητα, ο πραγματικός κίνδυνος του σταχυού έγκειται στο γεγονός ότιμπορεί να εισχωρήσει στα στόμια και ακόμη και στο δέρμα του σκύλου σας. Πράγματι, δεν είναι ασυνήθιστο για τους κτηνίατρους αυτή την εποχή να αφαιρούν τακτικά ένα στάχυ από ένα αυτί, ένα ρουθούνι ή ακόμα και από το δέρμα ενός σκύλου. Όταν ελέγχετε τα μαλλιά του για τσιμπούρια, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να αφαιρέσετε τυχόν στάχυα! Εάν ο σκύλος σας αρχίσει να κουνάει το κεφάλι του τακτικά ή να φτερνίζεται ασυνήθιστα, είναι πιθανό κάποιος να έχει μπει στον ακουστικό πόρο ή στο ρουθούνι του. Για να είστε ασφαλείς, επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας για να δείτε εάν ένα στάχυ μπορεί να είναι η αιτία αυτών των ξαφνικών αντιδράσεων.

Δηλητηριώδη εποχιακά φυτά

σκύλος στη μέση ενός χωραφιού τουλίπας
© Anna-av – iStock

Η άνοιξη, η εποχή της ανανέωσης, βλέπει γενικά να ανθίζουν πολλά λουλούδια και άλλα φυτά κάθε είδους. Δυστυχώς, αυτά δεν είναι όλα ακίνδυνα για το αγαπημένο και τρυφερό σου σκυλάκι. Εφόσον είναι λίγο άπληστος και έχει τη συνήθεια να γεύεται τα πάντα, ο σκύλος σας μπορεί γρήγορα να βρεθεί μεθυσμένος. Εδώ είναι μερικά φυτά που μπορείτε να βρείτε στους κήπους την άνοιξη και με τα οποία πρέπει να είστε προσεκτικοί:

  • Υάκινθος: τοξικό και ερεθιστικό, μπορεί να προκαλέσει εμετό και διάρροια.
  • Η τουλίπα: ερεθιστική, μπορεί να προκαλέσει υπερσιελόρροια και διάρροια.
  • Τσίχλα: μπορεί να προκαλέσει καρδιακές, νευρικές και πεπτικές διαταραχές.
  • Νετραγούλα: ερεθιστικό, αυτό το λουλούδι προκαλεί αίσθηση καψίματος και μπορεί επίσης να προκαλέσει ναυτία.
  • Yew: η κατάποσή του μπορεί να προκαλέσει καρδιακές, νευρικές και πεπτικές διαταραχές.
  • Ροδόδενδρο: η κατάποση των φύλλων προκαλεί εμετό και μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα εάν καταποθούν σε πολύ μεγάλες ποσότητες.
  • Πικροδάφνη: Απολύτως όλα τα μέρη του φυτού είναι δηλητηριώδη και μπορεί να προκαλέσουν υπερσιελόρροια, έμετο, διάρροια και κράμπες στην κοιλιά.
  • Η ανεμώνη: πολύ ερεθιστική και τοξική, μπορεί να προκαλέσει το θάνατο του σκύλου σε πολύ μικρές ποσότητες.

Προσοχή στις πομπικές κάμπιες

φωλιά από πομπικές κάμπιες
© Bela Art – iStock

Με τις τρίχες που τσιμπούν, οι κάμπιες είναι τόσο επικίνδυνες για τον άνθρωπο όσο και για τους σκύλους! Μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρές βλάβες στο δέρμα του σκύλου και μερικές φορές ακόμη και μέσα στο στόμα του αν έχει την ατυχία να τα γευτεί. Να είστε λοιπόν πολύ προσεκτικοί όταν επιστρέφει η άνοιξη και φροντίστε να εντοπίσετε τις φωλιές τους στα δέντρα για να προλάβετε. Αν είναι δυνατόν, έστω να τα αφαιρέσετε! Εάν δείτε τον σκύλο σας να καταπίνει ή να παίζει με κάμπιες, πηγαίνετε τον στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό. Πληροφοριακά, τα κύρια συμπτώματα είναι τα εξής: υπερσιελόρροια, έμετος και απώλεια όρεξης.

Τα κουνούπια επιστρέφουν επίσης την άνοιξη και φέρνουν μαζί τους τη λεϊσμανίαση! Ευτυχώς, υπάρχει εμβόλιο για την προστασία τους.

Το δονούμενο κολάρο για κωφούς και βαρήκοους σκύλους

Ο Μπόμπι, το πιο διάσημο σκυλάκι της Σκωτίας