Η πρωτοποριακή θεραπεία θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση σε πολλά σκυλιά με οστεοαρθρίτιδα

Γνωρίζατε ότι το 70% των σκύλων άνω των 8 ετών προσβάλλονται από οστεοαρθρίτιδα; Ωστόσο, μόνο το 23% από αυτά διαγιγνώσκονται! Επιπλέον, αν και αυτή η ασθένεια εξακολουθεί να είναι ανίατη, μπορεί κάλλιστα μια αρκετά πρόσφατη θεραπεία να κάνει θαύματα όσον αφορά τον πόνο. Πράγματι, το τελευταίο θα μπορούσε ακόμη και να ανακουφιστεί αποτελεσματικά χάρη σε αυτά που ονομάζονται μονοκλωνικά αντισώματα. Δεν σου μιλάει αυτό; Λοιπόν, θα σας τα εξηγήσουμε όλα!

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα;

Για να ξεκινήσουμε, ας κάνουμε μια σύντομη υπενθύμιση για να καταλάβουμε τι είναι η οστεοαρθρίτιδα. Είναι ένας ρευματισμός που προκαλείται από η καταστροφή του χόνδρου που βρίσκεται στο επίπεδο των οστικών άκρων που σχηματίζουν την άρθρωση και αυτος συνήθως εμφανίζεται καθώς ο σκύλος μεγαλώνει. Ωστόσο, η οστεοαρθρίτιδα μπορεί επίσης να επηρεάσει νεότερα άτομα, ειδικά όταν έχουν δυσπλασία. Όπως και στους ανθρώπους, αυτή η ασθένεια είναι εκφυλιστικό, ανίατο και δυστυχώς πολύ επώδυνο. Ωστόσο, μερικές φορές είναι πολύπλοκο να ανιχνεύσουμε τον πόνο στα ζώα μας που ξέρουν πώς να τον κρύβουν τόσο καλά, αλλά μερικές ενδείξεις μπορούν να μας βάλουν στο δρόμο…

σκύλος που φαίνεται να υποφέρει από πόδι
SERCAN ERTURK – iStock

Πώς να αναγνωρίσετε τα πρώιμα σημάδια της οστεοαρθρίτιδας;

Όπως αναφέρθηκε στην προηγούμενη παράγραφο, τα σκυλιά μας δυστυχώς ξέρουν πολύ καλά να κρύβουν τον πόνο. Επιπλέον, δεδομένου ότι η οστεοαρθρίτιδα είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται σταδιακά, μπορεί να είναι πολύπλοκο να εντοπιστεί στην αρχή. Ωστόσο, μερικά σημάδια μπορεί να σας προειδοποιήσουν. Να ξεκινήσω, ένας σκύλος λιγότερο εκφραστικός από το συνηθισμένο, που δεν δείχνει πλέον τον ίδιο ενθουσιασμό κατά τη διάρκεια των αγώνων, των περιπάτων ή ακόμα και όταν επιστρέφετε στο σπίτι, μπορεί να είναι μια πρώτη ένδειξη. Ο σκύλος μπορεί επίσης να έχει δυσκολία στην κίνηση και κυρίως να σηκωθείς. Πράγματι, το να ξυπνάς το πρωί με κρύο μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες. Το ζώο μπορεί επίσης υποφέρουν από χωλότητα που είναι συνήθως πιο αισθητό μετά την άσκηση.

Αυτό που πρέπει επίσης να γνωρίζετε είναι ότι η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε κρίση. Ένας σκύλος που κουτσαίνει για ένα ορισμένο διάστημα μπορεί να συνεχίσει να περπατά κανονικά μετά. Αυτό δεν σημαίνει ότι περνούσε η χωλότητα, απλά ο σκύλος ήταν σε κρίση. Εάν συμβεί ξανά, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Στην πραγματικότητα, όλα πρέπει να γίνουν για να περιορίστε την ταλαιπωρία του σκύλου σας και προάγετε την ευημερία του.

Η αναλγητική επανάσταση των μονοκλωνικών αντισωμάτων

Τα τελευταία χρόνια, η διαχείριση του οστεοαρθριτικού πόνου έχει βελτιωθεί σημαντικά. Υπάρχουν πολλές επιλογές για να προσπαθήσετε να ανακουφίσετε τον πόνο που σας αναφέραμε προηγούμενο άρθρο. Ωστόσο, σήμερα θα σας πούμε για μια μικρή επανάσταση: Librela ®! Πριν σας εξηγήσουμε πώς λειτουργεί αυτή η θεραπεία, είναι σημαντικό να καταλάβετε ποια είναι η προέλευση του πόνου που σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα.

Τι προκαλεί πόνο στην οστεοαρθρίτιδα;

Για να ξεκινήσετε, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η διάσπαση του αρθρικού χόνδρου οδηγεί στην απελευθέρωση χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένου του αυξητικού παράγοντα νεύρων (NGF). Παρουσιάζεται σε μικρές ποσότητες σε υγιή άρθρωση, αυτό το μόριο πολλαπλασιάζεται όταν ο χόνδρος προσβάλλεται από οστεοαρθρίτιδα. Στη συνέχεια, προκαλεί έναν μεγάλο αριθμό χημικών αντιδράσεων σε όλο το νευρικό σύστημα που έχουν ως αποτέλεσμα όχι μόνο αυξήσει τον πόνοαλλά και τουεπιδεινώσει τη φλεγμονή που δημιουργείται στην άρθρωση.

σκύλος στον οποίο πρόκειται να γίνει ένεση με θεραπεία
© undefined undefined – iStock

Πώς λειτουργεί το Librela®;

Επομένως, μετά από αυτές τις ανακαλύψεις γεννήθηκε η θεραπεία Librela ®! Το Librela ® είναι το πρώτο μονοκλωνικό αντίσωμα ενέσιμο εγκεκριμένο για τη θεραπεία του πόνου που σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα σε σκύλους. Η δράση του, που είναι διαφορετική από αυτή των άλλων αναλγητικών, θα επιτρέψει με τη μορφήμηνιαία ένεση να αναστέλλετε αυτόν τον περίφημο αυξητικό παράγοντα νεύρων (NGF) μειώνοντας έτσι τον πόνο που νιώθει ο σκύλος σας κατά 50 έως 70%! Τα αποτελέσματα είναι ορατά μεταξύ 3 και 7 ημερών μετά την ένεση και διαρκούν μεταξύ 3 και 5 εβδομάδων. Είναι μια θεραπεία καμία παρενέργεια δεδομένου ότι τα αντισώματα που εγχύονται είναι 100% σκύλων και στη συνέχεια αποβάλλονται από τον οργανισμό με πολύ μικρή συμμετοχή των νεφρών και του ήπατος. Το Librela ® είναι επομένως η πιο αποτελεσματική θεραπεία μέχρι σήμερα για την ανακούφιση του σκύλου σας από τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με την ασθένεια, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας για να θέσετε μια διάγνωση. Στη συνέχεια θα σας πει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε για να επιτρέψετε στο αγαπημένο σας σκυλάκι να ανακτήσει τη χαρά του!

Ζευγάρι βρήκε τον χαμένο σκύλο του πριν από 10 χρόνια

Πώς να κοινωνικοποιήσετε καλύτερα τον σκύλο σας;