Έχετε την αίσθηση ότι ο σκύλος σας είναι αγανακτισμένος; Εκδικείται τα έπιπλά σου όταν λείπεις; Συχνά αποδίδουμε το αίσθημα της εκδίκησης στα σκυλιά, σαν να ήταν σε θέση να εκπονήσουν διαβολικά σχέδια πίσω από την πλάτη μας για να μας κάνουν να πληρώσουμε την απουσία μας. Τι είναι όμως πραγματικά; Το σκυλάκι σας κρατάει πραγματικά κακία;
Γνωρίζει ο σκύλος σας το αίσθημα της αγανάκτησης;

Ας φτάσουμε γρήγορα στο θέμα: όχι, ένας σκύλος δεν μπορεί να κρατήσει κακία! Το αίσθημα της αγανάκτησης είναι πραγματικά συγκεκριμένο για τον Άνθρωπο. Το να πείτε ότι ο σκύλος σας είναι αγανακτισμένος ή ότι εκδικείται είναι λάθος, γιατί δεν θεωρεί το ζώο όπως πραγματικά είναι. Μετά αποδεικνύεις του ανθρωπομορφισμού, δηλαδή αποδίδεις στον σκύλο σου καθαρά ανθρώπινα συναισθήματα. Επιπλέον, ο σκύλος σας, αν και απέχει πολύ από το να είναι ηλίθιος, δεν έχει τη διανοητική ικανότητα να αισθάνεται αγανάκτηση και να καθιερώνει στρατηγικές εκδίκησης. Αν ο σκύλος σου καταστρέψει τα πάντα ερήμην σου, δεν έχει να κάνει με το να θέλω να σε κάνω να πληρώσειςαλλά μοιάζει περισσότερο πρόβλημα συμπεριφοράς η αιτία της οποίας θα πρέπει να εντοπιστεί.
Ίσως ο σκύλος σας βαριέται; Ίσως υποφέρει από άγχος αποχωρισμού; Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προσπαθήσουμε καταλάβετε γιατί ο σκύλος σας συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπογιατί είναι ένα ζώο που ζει στην παρούσα στιγμή και άρα δεν μπορεί να εκδικηθεί!
Ο σκύλος ζει τη στιγμή

Σίγουρα έχετε ήδη ακούσει ότι τοδεν τιμωρείς έναν σκύλο που δεν τον έχεις πιάσει στα πράσα. Για παράδειγμα, αν επιστρέψετε στο σπίτι και βρείτε κατούρημα έξω από την πόρτα της κρεβατοκάμαρας, ΕγώΕίναι άχρηστο, ακόμη και αντιπαραγωγικό, να επιπλήξεις τον σκύλο σου αυτή τη στιγμή., γιατί δεν θα καταλάβει γιατί τον τιμωρείς. Πράγματι, η έννοια του χρόνου του τετράποδου φίλου σας είναι πολύ διαφορετική από τη δική σας. Είναι ένα ζώο που ζει στην παρούσα στιγμή!
Τούτου λεχθέντος, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει μνήμη χρυσόψαρου, το αντίθετο. Απλώς ο σκύλος μαθαίνει με συνειρμό και επανάληψη. Για παράδειγμα, αν βιώσει το ίδιο πράγμα πολλές φορές μετά από μια συγκεκριμένη κατάσταση, θα καταλήξει να υιοθετήσει την κατάλληλη συμπεριφορά, δηλαδή: φόβο, δυσπιστία, ενθουσιασμό κ.λπ. Επομένως, ένας σκύλος μπορεί να θυμάται τέλεια τις μεγάλες στιγμές, καθώς και τις τραυματικές στιγμές. Αυτό παρατηρούμε τακτικά στον κτηνίατρο. Τα περισσότερα σκυλιά είναι πράγματι απρόθυμα να περάσουν από την πόρτα του ντουλαπιού, γιατί γενικά δεν είναι συνώνυμο με την καλή ώρα να περάσει. Είτε πρόκειται για εμβόλιο, για εγχείρηση ή για έναν δυσάρεστο χειρισμό, η μνήμη του κτηνιάτρου του σκύλου σας συχνά δεν είναι πολύ θετική και γι’ αυτόν τον λόγο φοβάται στην ιδέα να πάει εκεί. πηγαίνετε.
Τέλος, ο σκύλος δεν είναι αγανακτισμένο ζώο! Απλώς θα αντιδράσει ανάλογα με καταστάσεις που έχει ήδη βιώσει και που του άφησε μια ευχάριστη ανάμνηση ή μια πικρή εντύπωση.