Ο Μπόμπι, το πιο διάσημο σκυλάκι της Σκωτίας

Έχετε ακούσει ποτέ για τον Greyfriars Bobby; Αν είχατε ποτέ την ευκαιρία να ταξιδέψετε στη Σκωτία και πιο συγκεκριμένα στην πόλη του Εδιμβούργου, υπάρχει μικρή πιθανότητα να έχετε ξεφύγει από την ιστορία της. Πράγματι, οι Σκωτσέζοι αφιερώνουν μια πραγματική λατρεία σε αυτό το μικρό σκυλάκι στην πρωτεύουσα, τόσο πολύ που έχει στηθεί ακόμη και ένα άγαλμα στην ομοίωσή του στο κέντρο της πόλης. Αν λοιπόν δεν την γνωρίζετε ακόμα, ανακαλύψτε αμέσως τη συγκινητική ιστορία του Μπόμπι!

Αν η πίστη είχε όνομα…

φωτογραφία του αγάλματος του Greyfriars Bobby με φόντο το εστιατόριο που πήρε το όνομά του στο Εδιμβούργο
© jamie wheeler – Unsplash

Αν η πίστη είχε όνομα, οι Σκωτσέζοι σίγουρα θα την ονόμαζαν “Μπόμπι”…

Η ιστορία αυτού του μικρού σκύλου ράτσας Skye Terrier ξεκίνησε το 1956 όταν γνώρισε τον John Gray σε ηλικία 6 μηνών. Αστυνομικός από την πόλη του Εδιμβούργου, ο τελευταίος ερωτεύτηκε και γι’ αυτό αποφάσισε να τον υιοθετήσει. Οι δύο συνεργοί έγιναν γρήγορα αρρηκτα συνδεδεμενος και ο Μπόμπι συνόδευε τον Τζον σε όλες τις νυχτερινές του βόλτες στην αγορά βοοειδών. Κάθε μέρα στη 13.00 και κάτω από τον ήχο του κανονιού που έδινε το Κάστρο του Εδιμβούργου που ονομάζεται «One O’Clock Gun», ο νεαρός σκύλος και ο αφέντης του πήγαιναν για φαγητό στο ίδιο μικρό εστιατόριο. Ο Τζον Γκρέι έδινε πάντα ένα μικρό ψωμάκι και ένα κόκαλο στον πιστό του Μπόμπι. Μετά από δύο μόνο ευτυχισμένα χρόνια μαζί, ο Τζον Γκρέι αρρώστησε και πέθανε το 1858 από φυματίωση. Ο νεαρός σκύλος υιοθέτησε τότε την πιο απίστευτη και πιστή συμπεριφορά με το να μην εγκαταλείψει τον τάφο του κυρίου του μέχρι τον δικό του θάνατο.

Πράγματι, την επομένη της κηδείας του John Gray, ο φύλακας του νεκροταφείου Greyfriars βρήκε τον Bobby ξαπλωμένο στον τάφο του κυρίου του. Προσπαθούσε τόσο σκληρά να το διώξει κάθε μέρα, αλλά το μικρό σκυλάκι αρνήθηκε να φύγει από τον τάφο. Ο επιστάτης κατέληξε να ζητήσει από την πόλη του Εδιμβούργου μια παραίτηση για να επιτρέψει στον Μπόμπι να βρίσκεται στο νεκροταφείο. Το Skye Terrier έμεινε έτσι πιστό στον αφέντη του επισκεπτόμενος τον τάφο του για 14 χρόνια. μέχρι τον δικό του θάνατο. Οι μόνες φορές που έφευγε από το νεκροταφείο ήταν στη 13:00 για να ζητήσει φαγητό στο εστιατόριο όπου πήγαινε με τον Γιάννη…

Ένα σύμβολο για τους Σκωτσέζους

μοντάζ του τάφου του Greyfriars Bobby (αριστερά) και του αγάλματος (δεξιά)
© jentakespictures – iStock & Liz-Leyden – iStock

Ο Μπόμπι λοιπόν πέθανε 14 χρόνια μετά τον άνθρωπο του. Ένας τάφος χτίστηκε προς τιμήν του στο Greyfriars, όχι μακριά από αυτόν του κυρίου του. Αν κάνετε μια βόλτα στο νεκροταφείο, σίγουρα θα δείτε εκατοντάδες ραβδιά και άλλα παιχνίδια ή λιχουδιές για σκύλους τοποθετημένα στον τάφο του. Πράγματι, το τελευταίο έχει γίνει ένα πραγματικό ησυχαστήριο όπου άνθρωποι έρχονται για να αφήσουν δώρα ως φόρο τιμής στην πίστη του μικρού σκυλιού. Ο επιτάφιος του γράφει: Είθε η πίστη και η αφοσίωσή του να είναι παράδειγμα για όλους μας»..

Ένα άγαλμα σε φυσικό μέγεθος έχει επίσης στηθεί στο Εδιμβούργο κοντά στο Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας. Το τελευταίο είναι απαραίτητο για όλες τις ξεναγήσεις στην πόλη. Εξάλλου, φαίνεται ότι το άγγιγμα της τρούφας του Μπόμπι θα έφερνε καλή τύχη… Δυστυχώς, αυτή η παράδοση βλάπτει το άγαλμα. Στο Μουσείο του Εδιμβούργου θα βρείτε επίσης φωτογραφίες και αντικείμενα όπως το κολάρο που ανήκε στο μικρό σκυλάκι.

Οι Greyfriars Bobby είναι ακόμα πολύ παρών στη ζωή της Σκωτίας. Είναι και θα παραμείνει σύμβολο πίστης και για πάντα ο εθνικός τους σκύλος!

Η επιστροφή της άνοιξης και οι κίνδυνοι της για τον σκύλο σας

Κυριαρχία στους σκύλους: μύθος ή πραγματικότητα;