Ο σκύλος μου έχει πιτυρίδα: πώς να το διορθώσω;

Είναι το τρίχωμα του σκύλου σας διάσπαρτο με μικρά λευκά υπολείμματα που μοιάζουν με νιφάδες χιονιού; Καλά! υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάσχει από πιτυρίδα. Πράγματι, οι τελευταίοι δυστυχώς δεν γλυτώνουν τους τετράποδους φίλους μας. Μην ανησυχείτε, συνήθως δεν είναι τίποτα σοβαρό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εντοπιστεί η αιτία για να λυθεί αυτό το πρόβλημα.

Πώς σχηματίζεται η πιτυρίδα;

Σχηματίζεται πιτυρίδα μετά την αποκόλληση και μετά την απώλεια των επιφανειακών κυττάρων του δέρματος του σκύλου. Η ανάπλαση του δέρματος με απολέπιση είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και καλοήθης που αποδεικνύει την καλή λειτουργία του συστήματος αναγέννησης των κυττάρων. Ωστόσο, όταν αυτός ο μηχανισμός έχει ως αποτέλεσμα ορατή πιτυρίδα στο τρίχωμα του σκύλου σας, γίνεται λίγο πολύ προβληματικό. Οι αιτίες είναι πολλές. Αυτό θα δούμε στο υπόλοιπο αυτού του άρθρου.

Τι προκαλεί την πιτυρίδα στους σκύλους;

Αρχικά, να ξέρετε ότι ένας σκύλος που πλένεται πολύ τακτικά μπορεί να υποφέρει από πιτυρίδα όσοένας σκύλος του οποίου το τρίχωμα είναι παραμελημένο. Πράγματι, εάν ο σκύλος σας έχει πιτυρίδα, ξεκινήστε ρωτώντας τον εαυτό σας αν τον βουρτσίζετε κατά διαστήματα. Αν όχι, προσπαθήστε να εφαρμόσετε αυτή τη ρουτίνα, βουρτσίζοντάς το μία φορά την εβδομάδα και πλένοντάς το μεταξύ δύο και τέσσερις φορές το χρόνο.

Εάν φροντίζετε τέλεια το παλτό του σκύλου, ίσως κάνετε πάρα πολλά; Υπερβολική συντήρηση ή ένα ερεθιστικό σαμπουάν μπορεί επίσης να προκαλέσει πιτυρίδα. ο παρουσία παρασίτων (ψύλλοι, ψείρες ή τσιμπούρια) μπορούν επίσης να προάγουν την εμφάνισή τους. Τέλος, μπορεί να προέρχεται και απόμια διατροφική ανεπάρκεια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Τέλος, να γνωρίζετε ότι ορισμένες ασθένειες προκαλούν επίσης μερικές φορές πολλαπλασιασμό των φολίδων.

Ποιες ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν πιτυρίδα στους σκύλους;

ξύσιμο σκύλου
© photo-vista.de – iStock
  • La leishmaniose
  • Τροφική αλλεργία
  • ατοπική δερματίτιδα
  • Σαρκαστική ή δημοδεκτική ψώρα
  • Μια ενδοκρινική νόσος όπως ο υπερκορτισισμός ή ο υποθυρεοειδισμός
  • Αυτοάνοση δερματοπάθεια
  • Δερμάτωση που συνδέεται με ανεπάρκεια ψευδαργύρου
  • Θυλακική δυσπλασία
  • Και πολλοί άλλοι…

Πώς να τα εξαφανίσετε;

Για να μπορέσετε να εξαλείψετε αποτελεσματικά την πιτυρίδα, πρέπει ήδη να εντοπίσουμε την αιτία μεταξύ όλων αυτών που αναφέρθηκαν παραπάνω! Εάν το τελευταίο δεν σας φαίνεται εύκολο να το βρείτε, σας συμβουλεύουμε επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας ώστε να καθορίσει την πιθανή προέλευση μαζί σας.

Εάν μετά από μια επίσκεψη στον κτηνίατρο, ωστόσο, ο σκύλος σας δεν φαίνεται να πάσχει από κάποια ασθένεια, φροντίστε να δημιουργήσετε μια ρουτίνα υγιεινής για να βελτιώσετε την ποιότητα του δέρματος και των μαλλιών του. Να ξεκινήσω, βουρτσίστε το τακτικά για να αφαιρέσετε τις τρίχες και το νεκρό δέρμα. Εάν ο σκύλος σας έχει μακριά μαλλιά, πηγαίνετε τον τακτικά στον καλλωπιστή. Εάν πλένετε τον σκύλο σας, κάντε το μόνο με κατάλληλο σαμπουάν που θα βρείτε σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων ή στο groomer και όχι περισσότερο από μία φορά το μήνα εκτός εάν αντενδείκνυται.

Βεβαιωθείτε επίσης ότι η διατροφή του είναι καλά ισορροπημένη. Μπορείτε να ζητήσετε συμβουλές από τον κτηνίατρό σας σχετικά με τον καλύτερο τρόπο ταΐσματος του σκύλου σας. Τελικά, θεραπεύστε το τακτικά κατά των παρασίτων. Ιδανικά, να το κάνετε αυτό σε κάθε αλλαγή εποχής.

Πώς να επιλέξετε το ρύγχος του σκύλου σας;

Η γλυκιά ιστορία μιας γιαγιάς που υιοθετεί τον σκύλο που κανείς δεν θέλει