Πώς να αποτρέψετε και να αντιμετωπίσετε τα κρυοπαγήματα σε σκύλους;

Είτε ο σκύλος σας προστατεύεται από χοντρή γούνα είτε όχι, τα μαξιλαράκια είναι όλα στην ίδια βάρκα! Έτσι, το χειμώνα, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε κρυοπαγήματα. Πέρα από τα επιθέματα, είναι γενικά όλα τα άκρα του σκύλου που μπορούν να επηρεαστούν: τα αυτιά, η ουρά και τα δάχτυλα. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να αποτρέψετε το κρυοπάγημα και να το αντιμετωπίσετε μόλις εμφανιστεί.

Τι είναι το κρυοπάγημα;

Το κρυοπάγημα είναι βλάβη του δέρματος που προκαλείται από υπερβολική έκθεση στο κρύο. Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή, αφορούν κυρίως περιοχές που έχουν τη χαμηλότερη παροχή αίματος και πιο εκτεθειμένοι στο κρύο όπως τα αυτιά, τα μαξιλάρια και η ουρά του σκύλου σας. Για να εντοπίσετε εάν ο σκύλος σας πάσχει από κρυοπαγήματα, πρέπει να παρατηρήσετε διαφορετικά σημάδια. Πρώτον, ο σκύλος σας μπορεί να εκφράσει πόνο, δυσφορία όταν κινείται και μπορεί επίσης να τρέμει. Επόμενο, δώστε προσοχή στο δέρμα του σκύλου σας, ελέγξτε ότι δεν είναι κόκκινο ή φλεγμονή. Τα μέρη που επηρεάζονται από κρυοπαγήματα μπορεί επίσης να είναι ιδιαίτερα κρύα. Μπορείτε να μετρήσετε τη θερμοκρασία του, καθώς μπορεί επίσης να υποφέρει από υποθερμία.

ο Τζακ Ράσελ στο χιόνι
© K_Thalhofer – iStock

Διαφορά μεταξύ κρυοπαγήματος και κρυοπαγήματος :

Έχουμε την τάση να βάζουμε κρυοπαγήματα και κρυοπαγήματα στο ίδιο καλάθι, αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα! Πράγματι, τα κρυοπαγήματα είναι το προχωρημένο στάδιο του κρυοπαγήματος. Και τα δύο προκαλούνται από υπερβολική έκθεση στο κρύο, αλλά τα κρυοπαγήματα είναι πιο σοβαρά. Τα προσβεβλημένα άκρα γίνονται τότε εντελώς αναίσθητα, επειδή το αίμα δεν κυκλοφορεί πλέον σωστά και τα αγγεία εξασθενούν. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε φθορά των ιστών και, στη χειρότερη, θάνατο.

Πώς να αποτρέψετε την εμφάνιση κρυοπαγημάτων σε σκύλους;

νεαρή γυναίκα που ξεπλένει τα πόδια του σκύλου της στο ντους
© O_Lypa – iStock

Ο ευκολότερος τρόπος για να αποτρέψετε τα κρυοπαγήματα σε σκύλους είναι νααποφύγετε να το εκθέσετε πολύ καιρό σε έντονο κρύο. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό για σκύλους με χρόνιες ασθένειες. Πράγματι, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης ή οποιαδήποτε άλλη παθολογία που επηρεάζει το κυκλοφορικό σύστημα αυξάνουν τον κίνδυνο κρυοπαγημάτων στους σκύλους. Για να γινει αυτο, απλά μειώστε τον χρόνο διαδρομής χωρίζοντάς τον κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όταν γυρνάς σπίτι από μια βόλτα στο κρύο, στεγνώστε προσεκτικά τα πόδια και τα μαξιλάρια του κατοικίδιου ζώου σας. Εάν έχετε βρεθεί στο χιόνι, μπορεί να σχηματιστούν μικρές μπάλες στα μαλλιά ανάμεσα στα μαξιλάρια του σκύλου σας. Φροντίστε λοιπόν να τα αφαιρέσετε όταν επιστρέψετε βυθίζοντας τα πόδια του σε χλιαρό νερό το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει οι 32 βαθμοί. Μην ξεχάσετε να τα στεγνώσετε μετά.

Τέλος, μπορείτε επίσης να προστατέψετε τον σκύλο σας από το κρύο με un παλτό και ειδικά παπούτσια ! Μερικοί σκύλοι δεν αντέχουν να τους τοποθετούν παπούτσια, οπότε μπορείτε να προστατέψετε τα μαξιλαράκια τους με ένα διάλυμα μαυρίσματος.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα κρυοπαγήματα;

σκύλος κάτω από την πετσέτα μπάνιου
© nikkimeel – iStock

Σε περίπτωση κρυοπαγήματος, είναι σημαντικό να ενεργήσετε γρήγορα ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. άρχισε με ζεστάνετε μια πετσέτα ή καρό χρησιμοποιώντας πιστολάκι μαλλιών. Προσοχή : μην ζεστάνετε απευθείας το σκυλί σας με την πηγή θερμότητας, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε την πετσέτα. Στη συνέχεια, απλώστε την πετσέτα πάνω από την περιοχή που έχει προσβληθεί από κρυοπαγήματα, χωρίς να την τρίψετε ή να την σφίξετε πολύ σφιχτά, απλώς απλώστε την. Σταδιακά, το κατοικίδιο ζώο σας θα πρέπει να ζεσταθεί. Μη διστάσετε να ξαναζεσταίνετε την πετσέτα τακτικά εάν χρειάζεται. Εάν όλα πάνε καλά, το δέρμα του σκύλου σας πρέπει επιστρέψει στο κανονικό του χρώμα. Εάν δεν συμβαίνει αυτό και το δέρμα παραμένει χλωμό, ακόμη και σκούρο, το κρυοπαγήματα είναι στην πραγματικότητα κρυοπαγήματα! Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Σε περίπτωση υποψίας κρυοπαγήματος, σας συμβουλεύουμε σε κάθε περίπτωση να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι καλά.

Εξασκηθείτε στο σκυλί με τον σκύλο σας

Ταγματάρχη, ο νέος σκύλος του Λευκού Οίκου υιοθετήθηκε