Πώς να εκπαιδεύσετε έναν κωφό σκύλο;

Όπως και εμείς, τα σκυλάκια μας μπορεί να είναι κωφά. Πώς όμως να αλληλεπιδράσετε με έναν σκύλο που δεν σας ακούει και κυρίως πώς να τον εκπαιδεύσετε; Λοιπόν, αυτό απαιτεί μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία μάθησης, η οποία ωστόσο απέχει πολύ από το να είναι αδύνατη. Αυτό θα σας εξηγήσουμε σε αυτό το άρθρο!

Γιατί ο σκύλος σας είναι κωφός;

Σκύλος χτυπάει το αυτί του
Credits: Ekaterina Petruhan / iStock

Φυσικά, το μόνο άτομο που μπορεί να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση είναι ο κτηνίατρός σας. Ωστόσο, θα εξηγήσουμε τις διάφορες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν τον κωφό ενός σκύλου. Πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένες ράτσες σκύλων επηρεάζονται περισσότερο από την κώφωση. Αυτά είναι συχνά εκείνα με υπεροχή λευκό φόρεμα όπως το Bull terrier ή το Dalmatian. Παρ ‘όλα αυτά, ληστεύω Μερλ, πολύ παρόν σε σκύλους όπως ο Αυστραλιανός Ποιμενικός, θέτει επίσης αυτό το πρόβλημα. Εκτός από αυτές τις γενετικές προδιαθέσεις, συμβαίνει α ασθένεια μπορεί να προκαλέσει κώφωση, όπως κακοθεραπευμένη ωτίτιδα, όγκο στον ακουστικό πόρο κ.λπ. Για αυτόν τον λόγο, σε περίπτωση αμφιβολίας, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας, ώστε να μπορεί να κάνει μια διάγνωση για την κώφωση του σκύλου σας.

Πώς να εντοπίσετε την κώφωση του σκύλου σας;

Λευκός σκύλος μπόξερ
Credits: Mary Swift / iStock

Προσέξτε να μην μπερδεύετε έναν κωφό σκύλο με έναν σκύλο που του λείπει κάποια εκπαίδευση. Συχνά ακούμε κυρίους να παραπονιούνται ότι ο σκύλος τους δεν τους ακούει ή ότι ακούει αυτό που θέλει. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο σκύλος σας έχει απαραίτητα προβλήματα ακοής, αλλά μάλλον ότι πρέπει να εκπαιδευτεί ξανά. Προσέξτε, ωστόσο, να μην παραμελήσετε συμπεριφορές που υποδηλώνουν κώφωση:

  • Ο σκύλος σας δεν γυρίζει ποτέ όταν λέτε το όνομά του.
  • Ο σκύλος σας δεν ξυπνά, ακόμη και όταν οι γύρω θόρυβοι είναι αρκετά συνεπείς.
  • Ο σκύλος σας πηδάει όταν τον αγγίζετε, ενώ δεν σας έχει δει.
  • Ο σκύλος σας δεν επιστρέφει όταν του τηλεφωνείτε όσο είναι μακριά σας

Εάν αναγνωρίζετε τον σκύλο σας σε αυτές τις συμπεριφορές, πρέπει να συμβουλευτείτε γρήγορα έναν κτηνίατρο για να κάνετε εξετάσεις. Αυτό θα σας επιτρέψει να ανακαλύψετε την πραγματική αιτία της κώφωσης του σκύλου σας.

Ο σκύλος μου είναι κωφός, πώς μπορώ να τον εκπαιδεύσω;

Εκπαιδευτής σκύλων με δύο σκυλιά
Πιστώσεις: payamona / iStock

Αφού γίνει η διάγνωση, παραμένει ένα ερώτημα: πώς να εκπαιδεύσουμε έναν σκύλο που δεν μας ακούει; Φυσικά, αυτό θα είναι πιο περίπλοκο από την εκπαίδευση ενός σκύλου που έχει όλες τις ικανότητές του, αλλά είναι απολύτως εφικτό και μάλιστα πολύ ενδιαφέρον. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να δημιουργήσετε μια πραγματική σχέση εμπιστοσύνης με τον σκύλο σας. Για τα επόμενα 10 χρόνια, θα είστε το σημείο αναφοράς του και θα πρέπει να μπορεί να σας εμπιστεύεται σε όλες τις περιστάσεις. Η στάση του σώματός σας καθώς και οι χειρονομίες σας θα είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικές για την καλή κατανόηση του σκύλου σας. Αντί να του διδάξετε πράγματα χρησιμοποιώντας φωνητικές εντολές, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας και μερικές λιχουδιές.

Το αντικείμενο του παιχνιδιού είναι να τοποθετήσετε μια λιχουδιά στο χέρι σας μπροστά στον σκύλο σας και στη συνέχεια να τη χρησιμοποιήσετε για να τον καθοδηγήσετε ώστε να εκτελέσει την αναμενόμενη ενέργεια: καθίστε, ξαπλώστε, προσποιηθείτε κ.λπ. Μόλις αποκτήσετε την επιθυμητή θέση, δώστε του τη λιχουδιά για να τον ανταμείψετε. Αν ποτέ ο σκύλος σας δεν αντιδράσει όπως περιμένετε, είναι βέβαιο ότι το μήνυμά σας δεν είναι αρκετά σαφές. Επίσης, ο σκύλος σας μπορεί να αποσπαστεί εάν βρίσκεται σε ταραγμένο περιβάλλον.

Μάθετε στον σκύλο σας να κάθεται:

Ξεκινήστε παίρνοντας μια λιχουδιά και τοποθετώντας την στο χέρι σας. Κάντε μια ανοδική κίνηση ξεκινώντας από τη μύτη του σκύλου σας και φτάνοντας προς την ουρά του, ώστε να κουνιέται προς τα πίσω. Το κεφάλι του που θέλει να ακολουθήσει το κέρασμα σίγουρα θα πάει προς τα πίσω και θα τον κάνει να καθίσει, σε περίπτωση που τον ανταμείψει!

Μάθετε στον σκύλο σας να ξαπλώνει:

Ακόμα με μια λιχουδιά στο χέρι, κάντε μια κίνηση προς τα κάτω από τη μύτη του σκύλου σας ανάμεσα στα μπροστινά του πόδια. Ο σκύλος σας θα πρέπει να ισοπεδωθεί προσπαθώντας να πάρει τη λιχουδιά. Μπορείτε να ενισχύσετε την κίνησή σας χτυπώντας το έδαφος. Μόλις πάτε στο κρεβάτι, επιβραβεύστε το σκυλάκι σας!

Μάθετε στον σκύλο σας να «επιδεικνύεται»:

Για να ξεκινήσετε να μαθαίνετε αυτή την άσκηση, είναι καλύτερο αν ο σκύλος σας έχει ήδη αποκτήσει το κάθισμα. Ζητήστε λοιπόν από το κατοικίδιό σας να καθίσει και μετά με μια λιχουδιά κάντε μια ανοδική κίνηση. Ξεκινώντας από τη μύτη του σκύλου σας, σηκωθείτε ελαφρώς πάνω από το κεφάλι του, ώστε να σταθεί στα πίσω πόδια του. Αυτή η κίνηση απαιτεί μεγάλη προσπάθεια από το σώμα σας, το οποίο πρέπει να έχει μια καλά μυώδη πλάτη. Υπομονή λοιπόν και επιβράβευση του μικρού σας συντρόφου.

Κυριαρχία στους σκύλους: μύθος ή πραγματικότητα;

Είναι καλή η σπιρουλίνα και για τον σκύλο σας;