Πώς να επιλέξετε το ρύγχος του σκύλου σας;

Συχνά θεωρείται λανθασμένα ότι το ρύγχος είναι χρήσιμο μόνο για τα λεγόμενα «επικίνδυνα» σκυλιά. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις, όπως μια επίσκεψη στον κτηνίατρο. Για αυτόν τον λόγο είδαμε σε προηγούμενο άρθρο μερικές συμβουλές για να συνηθίσετε το σκύλο σας στο ρύγχος. Σήμερα, θα εστιάσουμε στην επιλογή του ρύγχους, γιατί τα μοντέλα είναι πολλά!

Το μπάσκερβιλ ή ρύγχος του καλαθιού

Γερμανικός Ποιμενικός με ρύγχος
Credits: Cristi-Croitoru / iStock

Το ρύγχος του Μπάσκερβιλ είναι α πολύ συγκεκριμένο μοντέλο που διαφέρει ελαφρώς από το μοντέλο καλαθιού, που ονομάζεται επίσης κλουβί ή πλέγμα. Ωστόσο, τα βάζουμε στην ίδια κατηγορία γιατί λειτουργούν λίγο πολύ με τον ίδιο τρόπο. Το Baskerville είναι το αγαπημένο μας γιατί είναι το πιο κατάλληλο. Ο σκύλος σας θα είναι πολύ ελεύθερος να κινείται και θα μπορεί να λαχανιάζει χωρίς κανένα πρόβλημα, γιατί είναι πολύ ευάερο. Παρουσιάζει επίσης ένα άνοιγμα για να πιει και μερικές φορές ακόμη και να φάει. Τα ρύγχη αυτού του τύπου είναι συνήθως κατασκευασμένα από πλαστικό, αλλά μπορούν επίσης να κατασκευαστούν από σιλικόνη ή μέταλλο.

Εάν ο σκύλος σας είναι βραχυκεφαλικός (πεπλατυσμένο ρύγχος σαν μπουλντόγκ), αυτό το ρύγχος είναι πραγματικά απαραίτητο. Υπάρχουν όμως και πιο ελαφριές μουσούδες για αυτόν τον τύπο σκύλου, σε μορφή διχτυού.

Το γεμάτο ρύγχος

μπόρντερ κόλεϊ με ρύγχος
Credits: macniak / iStock

Σε αντίθεση με το ρύγχος του καλαθιού, το γεμάτο ρύγχος αποθαρρύνεται έντονα σε περίπτωση έντονης ζέστης. Πράγματι, το τελευταίο έρχεται να περιβάλλει και να φράξει εντελώς το στόμα του σκύλου που δεν μπορεί ούτε να πιει ούτε να λαχανιάσει. Αλλά το ξέρεις το λαχάνιασμα είναι μια ζωτική ενέργεια για το σκυλάκι σου, γιατί όταν είναι πολύ ζεστό, είναι ο μόνος του τρόπος ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος. Επιλέξτε αυτό το είδος ρύγχους όταν το επιτρέπουν οι θερμοκρασίες και κατά προτίμηση για μικρό χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, αυτό το μοντέλο ρύγχους είναι πολύ κατάλληλο κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στον κτηνίατρο. Όσο για το υλικό, θα βρείτε νάιλον ή δέρμα.

Το εντυπωσιακό ρύγχος

Shepherd Malinois με ρύγχος
Συντελεστές: Noella Raymond / iStock

Αυτή η τελευταία κατηγορία ρύγχους, που ονομάζεται striking muzzle, είναι λιγότερο διαδεδομένη, γιατί χρησιμοποιείται κυρίως στον κόσμο της εκπαίδευσης, και πιο συγκεκριμένα στους τομείς της ασφάλειας, της φύλαξης και της επέμβασης (αστυνομικοί σκύλοι). Το όνομά του προέρχεται από τη λειτουργία του: χρησιμοποιείται για την προστασία του ρύγχους του σκύλου που μπορεί να φέρει για να εξουδετερώσει ένα άτομο χτυπώντας το στο σώμα. Με αυτόν τον τρόπο, ο σκύλος που εκτοξεύεται με πλήρη δύναμη προς τα εμπρός απευθείας στο σώμα του ατόμου είναι ιδιαίτερα τρομερός. Ο σκύλος, χάρη στο πολύ συμπαγές ρύγχος του, προστατεύεται τέλεια!

Ρύγχος με λουράκι

Μικρό σκυλί με ρύγχος
Πιστώσεις: yanjf / iStock

Το τελευταίο είναι περισσότερο ένα προπονητικό αξεσουάρ παρά ένα πλήρες ρύγχος, γιατί δεν αποτρέπει πραγματικά πιθανά δαγκώματα. Είναι ένας απλός ιμάντας που στερεώνεται στο λουρί του σκύλου και τυλίγεται γύρω από τη βάση του ρύγχους του. Χρησιμοποιείται συχνά όταν μαθαίνουμε να περπατάμε με λουρί, αλλά δεν είναι καθόλου απαραίτητο.

Πώς να επιλέξετε το μέγεθος του ρύγχους σας;

Όσο για εμάς με τα ρούχα, Τα μεγέθη του ρύγχους ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τη μάρκα και τον κατασκευαστή. Για αυτόν τον λόγο συνιστάται η λήψη των σωστών μέτρων από το στόμα του σκυλιού σου: μήκος και περίμετρος ρύγχουςκαθώς ο λαιμός του. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εύκαμπτη μεζούρα ή πολύ απλά ένα κορδόνι που θα βάλετε σε ένα χάρακα ή ένα κλασικό μέτρο. Για να μπορεί ο σκύλος σας να λαχανιάζει χωρίς προβλήματα, σας συμβουλεύουμε να επιλέξετε μια περιφέρεια 2 έως 6 cm ευρύτερη από αυτό που μετρήσατε προηγουμένως. Το ρύγχος πρέπει επίσης να είναι ελαφρώς πιο κοντό από το ρύγχος του κατοικίδιου ζώου σας, ώστε να μην παρεμβαίνει στο οπτικό του πεδίο. Εάν το ρύγχος δεν είναι τέλεια προσαρμοσμένο, μπορεί να βλάψει τον σκύλο σας…

Συνοπτικά, ο σκύλος σας πρέπει να είναι άνετα στο ρύγχος του, χωρίς να μπορεί να το αφαιρέσει εύκολα, γιατί από τη στιγμή που ο τελευταίος βρει το κόλπο, θα φροντίζει να το αφαιρεί κάθε φορά!

Ο σκύλος μου φοβάται τα πυροτεχνήματα, πώς μπορώ να τον καθησυχάσω;

Ο σκύλος μου έχει πιτυρίδα: πώς να το διορθώσω;