Ο σκύλος είναι ένα κοινωνικό ον: δεν χρειάζεται μόνο να συναντά άλλους ομοειδείς, αλλά και άλλους ανθρώπους. Γι’ αυτό το λόγο η κοινωνικοποίηση είναι εξαιρετικά σημαντική σε όλη του τη ζωή. Για να πάει αυτό το βήμα όσο πιο καλά γίνεται και για να αισθάνεται καλά ο σκύλος σας στις νέες του συναντήσεις, ανακαλύψτε αυτές τις λίγες συμβουλές!
Αφήστε τον σκύλο σας να κάνει πράγματα

Βλέπεις ένα σκυλί από μακριά, φαίνεται πολύ χαριτωμένο και θέλεις να τον χαϊδέψεις. Εκτός από το ότι ο σκύλος σας μπορεί να μην θέλει να έρθει σε επαφή με αυτό το ομοειδές. Πράγματι, κοινωνικοποιήστε τον σκύλο σας δεν σημαίνει να συναντάς απολύτως κάθε σκύλο που συναντάς στο δρόμο σου. Αν το σκυλάκι σας το αγνοεί, είναι επειδή δεν θέλει να αλληλεπιδράσει. Μην το ζορίζετε λοιπόν! Και αυτό ισχύει και για τους ανθρώπους. Ο σκύλος δεν είναι χαϊδευτικό, εάν δεν θέλει να τον πλησιάσουν, αφήστε τον και μην τον μεταφέρετε για να τον χαϊδέψει το εν λόγω άτομο, γιατί αυτό θα ήταν εντελώς αντιπαραγωγικό. Ακόμη χειρότερα, αυτή η συμπεριφορά θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να το κάνει αντιδραστικό και ευαίσθητο σε σκύλους ή/και ανθρώπους! δώσε του χρόνοαν θέλει να έρθει σε επαφή με άνθρωπο ή άλλο συγγενή, θα το κάνει μόνος του.
Δώστε του όσο το δυνατόν περισσότερη ελευθερία
Στην πόλη, οι συναντήσεις μεταξύ σκύλων δεν έχουν πραγματικά καμία άλλη δυνατότητα από το να γίνονται με λουρί. Δυστυχώς, αυτό το εργαλείο περιορίζει αναπόφευκτα την κίνηση του ζώου σας και μάλιστα το αναγκάζει να πάει προς την κατεύθυνση που έχετε επιλέξει. Αυτό στη συνέχεια μειώνει δραστικά τους χώρους και τους χρόνους αλληλεπίδρασης κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης μεταξύ ομοειδών. Επιπλέον, χωρίς να το καταλάβετε, όταν μπλοκάρετε ή τραβάτε τον σκύλο σας, μπορεί να προκαλέσει άγχος. Έτσι, εάν είναι πραγματικά απαραίτητο να κρατάτε το σκυλί σας με λουρί, ειδικά στην πόλη για λόγους ασφαλείας, προσπαθήστε όσο το δυνατόν περισσότερο να το κρατάτε. ένα κορδόνι πολλών μέτρων. Αυτό θα σας επιτρέψει να το διατηρήσετε πιο κοντό όταν βρίσκεστε κοντά στο δρόμο και να του δώσετε μέγιστη ελευθερία σε πάρκα και άλλους χώρους συνάντησης.
Ακούστε τον σκύλο σας

Συχνά θεωρείται λανθασμένα ότι τα σκυλιά μας μπορούν να τα καταφέρουν τέλεια μόνοι τους κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης. Δεν είναι εντελώς αναληθές, αλλά ούτε αυτό είναι αλήθεια. Σε αυτές τις στιγμές, ακούστε τον σκύλο σας. Πράγματι, αναγκασμένοι να μας ακολουθούν στις βόλτες, τα σκυλιά γενικά δεν επιλέγουν πραγματικά ποιον θα αποφασίσουν να συναντήσουν. Είναι λοιπόν στο χέρι σας να διαχειρίζονται τις αλληλεπιδράσεις τους για να βεβαιωθείτε ότι όλα πάνε καλά. Αν και οι σκύλοι γενικά ξέρουν πώς να επικοινωνούν καλύτερα με τον άλλο σκύλο από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του, μεταξύ ομοειδών, οι κωδικοί του καθενός δεν είναι απαραίτητα πάντα κατανοητοί από όλους. Κάποια σκυλιά μπορεί έτσι να είναι επίμονα ενώ τα άλλα, άβολα, θα ήθελαν να διακόψουν την αλληλεπίδραση. Αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε πιο επικίνδυνες καταστάσεις, όπως ένας καυγάς.
Επομένως, ακόμα κι αν ο σκύλος μπροστά προσπαθεί απλώς να παίξει, πρέπει τερματίστε την αλληλεπίδραση εάν παρατηρήσετε ότι το κατοικίδιό σας βρίσκεται σε συναισθηματική ή/και σωματική δυσφορία!
Γνώρισε διαφορετικά σκυλιά σε όλη του τη ζωή
Ακριβώς επειδή ένα κουτάβι έχει γνωρίσει πολλά σκυλιά όταν ήταν μικρό δεν το κάνει κοινωνικό ζώο ad vitam aeternam. μεγάλοη κοινωνικότητα διατηρείται και απαιτεί τακτικές συναντήσεις οργανώνονται σε όλη τη διάρκεια της ζωής του σκύλου. Αντίστοιχα, αν έχετε ήδη δύο σκυλιά στο σπίτι και υιοθετήσετε ένα νεαρό κουτάβι, το τελευταίο δεν θα είναι απαραίτητα κοινωνικό αν περνάει τον χρόνο του μόνο μαζί τους. Είναι πράγματι την πολυμορφία και την κανονικότητα των συναντήσεων πράγμα που σημαίνει ότι το σκυλάκι σας θα διατηρήσει μια καλή σχέση με τους συγγενείς του. Φυσικά, υπάρχουν εξαιρέσεις, που συχνά συνδέεται με τραύμα, το οποίο κάνει μερικούς σκύλους να αισθάνονται περισσότερο άγχος από οτιδήποτε άλλο για τη συνάντηση με άλλους σκύλους. Παρατηρήστε το ζώο σας και κάντε ό,τι είναι καλό για αυτό!
Μην ξεγελιέστε από τις ληφθείσες ιδέες!

Προφανώς αγαπάτε τον σκύλο σας και θέλετε να αποφύγετε αντικρουόμενες καταστάσεις για αυτόν. Ωστόσο, δώστε προσοχή μην βασίζεστε σε καθιερωμένες ιδέες, όπως το ότι δύο ολόκληρα αρσενικά δεν μπορούν να συνεννοηθούν, ότι η τάδε ράτσα δεν είναι κοινωνική, ότι ένας μεγαλόσωμος σκύλος θα θέλει αναγκαστικά να «εξουσιάσει» το μικρόσωμο κ.λπ. Φυσικά, όλες αυτές οι καταστάσεις μπορούν να συμβούν, αλλά δεν πρέπει να γίνει γενικότητα, γιατί μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο. Ένας σκύλος γίνεται κοινωνικός συναντώντας συγγενείς κάθε είδους. Στο χέρι σας είναι να γνωρίσετε τον σκύλο σας και αν έχετε αμφιβολίες κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης, μιλήστε με τον ιδιοκτήτη του άλλου ζώου για να μάθετε περισσότερα. Εάν δεν είστε σίγουροι για τον αγώνα, μη διστάσετε να αρνηθείτε.