πώς να περιποιηθείτε τον σκύλο σας με μανιτάρια;

Αν και θεωρείται αντισυμβατικό φάρμακο, η μυκοθεραπεία είναι ένας αυξανόμενος κλάδος. Πράγματι, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για χρήση επιπλέον ή αντικατάσταση των παραδοσιακών φαρμάκων. Για εμάς ή τα ζώα μας, στη συνέχεια στρεφόμαστε περισσότερο σε ένα πιο ήπιο και φυσικό φάρμακο, μέρος του οποίου είναι η μυκητοθεραπεία. Αυτά είναι επίσης καλά νέα όταν γνωρίζετε τα θαύματα που μπορεί να κάνει!

Αν και χρησιμοποιείται για χιλιετίες στην παραδοσιακή ασιατική ιατρική, η μυκοθεραπεία δεν είναι ακόμη ευρέως διαδεδομένη. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ακούτε για αυτήν την πρακτική. Αν και, μπορεί επίσης να έχετε προσγειωθεί σε αυτήν τη σελίδα αναζητώντας την! Είτε έτσι είτε αλλιώς, έχετε έρθει στο σωστό μέρος, καθώς θα προσπαθήσουμε να ξετυλίξουμε όλα τα μυστήρια σχετικά με τη μανιταροθεραπεία.

Τι είναι η μυκοθεραπεία;

Η μυκοθεραπεία είναι ένα φάρμακο που ανήκει στον ευρύτερο κλάδο της φυτοθεραπείας. Υπενθυμίζουμε ότι η βοτανοθεραπεία αναφέρεται σε θεραπευτικές θεραπείες που παρασκευάζονται από φυσικά ενεργά συστατικά και φυτικά εκχυλίσματα που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη, την ανακούφιση ή ακόμα και τη θεραπεία μιας ασθένειας ή διαταραχής. Όσον αφορά τη μυκοθεραπεία, χρησιμοποιούνται εκχυλίσματα φαρμακευτικών μανιταριών. Αν και τα οφέλη τους είναι ακόμα σχετικά άγνωστα στον δυτικό κόσμο, στην πραγματικότητα έχουν ιδιαίτερα ευεργετικές δράσεις είτε στην ανθρώπινη ιατρική είτε στην κτηνιατρική!

Να ξέρετε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 140.000 είδη μανιταριών στον κόσμο. Μεταξύ αυτών, μόνο το 10% έχει καταγραφεί και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της μυκοθεραπείας. Το όνομα αυτής της θεραπείας προέρχεται παρεμπιπτόντως από τη χρήση ενός συγκεκριμένου μέρους του μύκητα. Πράγματι, δεν είναι το καπάκι ούτε το πόδι του μανιταριού που χρησιμοποιείται στη μυκοθεραπεία, αλλά το μυκήλιο ! Για να το θέσω απλά, είναι το υπόγειο τμήμα του μύκητα που θα μπορούσε να συγκριθεί με τις ρίζες ενός δέντρου. Σε αυτή την περιοχή υπάρχουν πολυσακχαρίτες και πολυφαινόλεςμόρια με ενδιαφέρουσες ιδιότητες στη φαρμακολογία.

μυκήλιο
Ορατό μυκήλιο μανιταριού © Kichigin – iStock

Τι μπορεί να αντιμετωπιστεί σε σκύλους με μυκοθεραπεία;

Η μυκοθεραπεία είναι μια πολυλειτουργική θεραπεία. Πράγματι, μπορεί να έχει τη λειτουργία τόσο της πρόληψης, όσο και της προστασίας και της παρέμβασης. Με άλλα λόγια, μπορεί να δοθεί ως προληπτική θεραπεία σε μια ασθένεια σε στόχος της κυτταρικής αναγέννησης για την ενίσχυση ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος για παράδειγμα, αλλά μπορεί επίσης να θεραπεύσει άμεσα μια ασθένεια. Αναγνωρισμένη για τη δράση της στα καρκινικά κύτταρα, η μυκοθεραπεία μπορεί επίσης να θεραπεύσει πολλές άλλες παθολογίες, όπως:

  • Νεφρική Νόσος
  • Ηπατική νόσο
  • καρδιακή ασθένεια
  • Βακτηριακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις που τείνουν να είναι ανθεκτικές

Επιπλέον, τα μανιτάρια περιέχουν πολλά μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά, ένζυμα, βιταμίνες, πρωτεΐνες κ.λπ.

Τέσσερα μανιτάρια που χρησιμοποιούνται στη μυκητοθεραπεία σκύλων:

Αυτή η λίστα με τα μανιτάρια που μπορούν να βοηθήσουν τον σκύλο σας προφανώς δεν είναι εξαντλητική.

Le Shiitake (Lentinula edodes)

Το όνομά του σίγουρα δεν σας είναι άγνωστο αφού είναι ένα πολύ δημοφιλές μανιτάρι στην κουζίνα! Τώρα έχει μεγάλη επιτυχία και στη μυκοθεραπεία. Είναι ένα φαρμακευτικό μανιτάρι γνωστό για ενίσχυση της ανοσίας. Επομένως γενικά ενδείκνυται για την πρόληψη πιθανών μολυσματικών ασθενειών. Έχει επίσης ευεργετική επίδραση στο την εντερική χλωρίδα.

champignons shiitake
© nikkimeel – iStock

Le Reishi (Ganoderma lucidum)

Χρησιμοποιείται συνήθως ως μπαχαρικό ή τσάι βοτάνων στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, αυτό το μανιτάρι έχει την ικανότητα να διεγείρει συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού που οδηγούν στο θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Συνιστάται σε περίπτωση καρκίνου, είναι επίσης χρήσιμο για την καταπολέμηση ιογενών ασθενειών ή ορισμένων καρδιακών παθήσεων. Βοηθά επίσης στην προστασία του ήπατος από τις τοξίνες.

μανιτάρια reishi και τσάι από βότανα reishi
© krungchingpixs – iStock

Hydne ο σκαντζόχοιρος (Hericium erinaceus)

Η χαίτη του λιονταριού είναι ένα παράξενο μανιτάρι που του έχει κερδίσει το παρατσούκλι «χαίτη του λιονταριού». Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για παθήσεις του πεπτικού συστήματος στους σκύλους, το μυκήλιο της χαίτης του λιονταριού έχει επίσης την ιδιότητα να διεγείρει την ανάπτυξη νευρώνων. Ως εκ τούτου χρησιμοποιείται πολύ συχνά για τη θεραπεία νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

μανιτάρι χαίτη λιονταριού
© wavipicture – iStock

Η μελιόχρωμη αρμιλλαρία (Armillaria mellea)

Οι αντιοξειδωτικές, ανοσοδιεγερτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αυτού του μανιταριού το καθιστούν ενδιαφέρον για θεραπεία φλεγμονώδεις ασθένειες σε ηλικιωμένους σκύλους. Ενδείκνυται επίσης σε περίπτωσηεπιληψία ή κατάθλιψη.

μπράτσα με μελί χρώμα
© ValentynVolkov – iStock

Η μυκοθεραπεία μπορεί γενικά να συνοδεύεται από μια αλλοπαθητική θεραπεία. Ωστόσο, μην χορηγείτε ποτέ μόνοι σας μανιτάρια στον σκύλο σας. Η συνταγή για μυκοθεραπεία πρέπει να γίνεται μόνο από κτηνίατρο εκπαιδευμένοι σε αυτόν τον τομέα.

Καλή ή κακή ιδέα;

Μια γυναίκα θέλει να υιοθετήσει ένα σκύλο από ένα καταφύγιο και βρίσκει το δικό της να λείπει πριν από 2 χρόνια