Πώς να συνηθίσετε το σκύλο σας στο ρύγχος;

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει κανείς, ένας σκύλος που φοράει φίμωτρο δεν είναι απαραίτητα επιθετικός! Ισχύει και το αντίστροφο: το να φοράει φίμωτρο δεν κάνει ούτε έναν σκύλο επιθετικό. Αντίθετα, το να μάθεις τον σκύλο σου να φοράει το ρύγχος άφοβα είναι κάτι σημαντικό, γιατί αυτό το αντικείμενο μπορεί να είναι χρήσιμο για πολλούς λόγους. Σας εξηγούμε τα πάντα σε αυτό το άρθρο.

Πώς να επιλέξετε ένα ρύγχος;

Σκύλος ξαπλωμένος με ρύγχος
Πιστώσεις: mari_art / iStock

Υπάρχουν πολλές μουσούδες και μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να διαλέξετε. Ανάμεσα σε φίμωτρα καλαθιού, δερμάτινα ή νάιλον φίμωτρα ή ρύγχους με λουράκια, είναι δύσκολο να βρεις τον δρόμο σου. Υπάρχει όμως ένα που φαίνεται να ξεχωρίζει ιδιαίτερα: η μουσούδα Baskerville. Πράγματι, αυτό το μοντέλο έχει πολλά δυνατά σημεία, συμπεριλαμβανομένου ενός ανοίγματος που επιτρέπει στον σκύλο σας να τρώει και να πίνει. Το υλικό του είναι πολύ ανθεκτικό ενώ είναι εύκαμπτο για να προσφέρει καλύτερη άνεση. Επιπλέον, διαθέτει ασφαλές σύστημα στερέωσης. Φυσικά, όλα τα μοντέλα μπορούν να είναι κατάλληλα για τον σκύλο σας, είναι στο χέρι σας να επιλέξετε αυτό που φαίνεται να ταιριάζει καλύτερα στον σκύλο σας. Θα αναφερθούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις διάφορες μουσούδες σε επόμενο άρθρο για να σας καθοδηγήσουμε.

Εν τω μεταξύ, φροντίστε να επιλέξετε το σωστό μέγεθος ρύγχους ώστε να είναι βολικό να το φοράτε και άνετο για τον σκύλο σας. Είναι επίσης σημαντικό ο σκύλος σας να μπορεί να λαχανιάζει σε ζεστό καιρό ή κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας. Εάν το ρύγχος δεν το επιτρέπει, φροντίστε να το αφαιρέσετε υπό αυτές τις συνθήκες.

Γιατί να φίμωθετε τον σκύλο σας;

Σκύλος με ρύγχος
Πιστώσεις: DevidDO / iStock

Το ρύγχος απέχει πολύ από το να είναι απαραίτητο στοιχείο για ορισμένους σκύλους, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμο σε ορισμένες περιπτώσεις. Πράγματι, ορισμένοι δάσκαλοι διστάζουν να βάλουν φίμωτρο στον σκύλο τους, γιατί συχνά πιστεύουν λανθασμένα ότι μπορεί να τους κάνει επιθετικούς. Ωστόσο, αυτό είναι εντελώς ψευδές και Η εξοικείωση ενός σκύλου στο ρύγχος μπορεί επίσης να έχει προληπτικό ρόλο. Εάν, για παράδειγμα, ο σκύλος σας τραυματιστεί σοβαρά μια μέρα, μπορεί να είναι χρήσιμο να μπορείτε να τον φίμωσετε γρήγορα μια φορά στον κτηνίατρο, εάν ο τελευταίος το ζητήσει. Μερικοί σκύλοι που πονούν μπορούν επίσης να δαγκώσουν ακίνδυνα, απλώς και μόνο επειδή πονάνε. Σε αυτή την περίπτωση, το να φροντίσετε να συνηθίσετε το σκύλο σας με θετικό τρόπο είναι ένα πραγματικό πλεονέκτημα, γιατί Αυτό αποφεύγει το πρόσθετο άγχος σε μια ήδη δυσάρεστη στιγμή για το κατοικίδιό σας.

Τέλος, πρέπει να ξέρετε ότι η χρήση ρύγχους είναι υποχρεωτική για σκύλους πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

Πώς να συνηθίσετε το σκύλο σας στο ρύγχος;

Κυρία φιμώνει το σκύλο της
Credits: MilanMarkovic / iStock

Το να συνηθίσετε τον σκύλο σας στο ρύγχος δεν είναι περίπλοκο, αλλά χρειάζεται λίγο χρόνο. Είναι καλύτερο να προχωρήσετε σταδιακά και σε μικρές, σύντομες συνεδρίες που επαναλαμβάνονται πολλές φορές την ημέρα. Για να ξεκινήσετε τη θετική προετοιμασία, μπορείτε να βάλετε το ρύγχος γύρω από το λαιμό του σκύλου σας κατά τη διάρκεια της βόλτας ή του παιχνιδιού, ώστε να το συνηθίσει και να το συσχετίσει με τη διασκέδαση. Όταν είστε σπίτι, τοποθετήστε μια λιχουδιά που απολαμβάνει ιδιαίτερα ο σκύλος σας στο ρύγχος και προσκαλέστε τον να τη φέρει. Το σκυλάκι σας θα πρέπει έτσι να βάλει το ρύγχος του οικειοθελώς στο ρύγχος για να πάρει τη λιχουδιά. Επαναλάβετε την άσκηση αρκετές φορές σε σύντομες συνεδρίες και αρκετές φορές την ημέρα χωρίς ποτέ να προσπαθήσετε να στερεώσετε το ρύγχος.

Μετά από μερικές ημέρες εκπαίδευσης, μόλις ο σκύλος σας ασκηθεί καλά, θα μπορείτε να αρχίσετε να κολλάτε το ρύγχος. Αμέσως, για να αποτρέψετε τον σκύλο σας να προσπαθήσει να το αφαιρέσει με τα πόδια του, καλέστε τον να παίξει μαζί σας, τρέξτε μαζί του για να στρέψετε την προσοχή του σε κάτι άλλο. Μπορείτε να τον ανταμείψετε δίνοντας ξανά λιχουδιά, αλλά αυτή τη φορά μέσα από το ρύγχος. Απλώς δώστε του λίγα λεπτά και μετά αφαιρέστε το ρύγχος. Επαναλάβετε αυτή την άσκηση αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τότε σιγά σιγά, θα μπορείτε να αφήνετε το ρύγχος όλο και περισσότερο, να πηγαίνετε μια βόλτα με αυτό κ.λπ.

Με υπομονή και πολλή αγάπη φτάνουμε πάντα εκεί! Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να αρνηθεί το σκυλάκι σας να φορέσει ρύγχος.

Σκύλοι και επιθετικότητα: 5 παρανοήσεις

Δηλητηρίαση από φρύνους: προσοχή όταν περπατάτε!