Σκύλοι και Χριστουγεννιάτικα καλλωπιστικά φυτά: προσέξτε για δηλητηρίαση

Αν και είναι παραδοσιακά καλλωπιστικά φυτά για τις γιορτές του τέλους του χρόνου, το γκι, το πουρνάρι και η Αλεξανδρινή δεν είναι ιδιαίτερα γιορτινά φυτά για τα κατοικίδια μας. Πράγματι, η κατάποσή τους μπορεί να αποβεί μοιραία για τα σκυλάκια μας! Ωστόσο, αν το σπίτι σας είναι διακοσμημένο με αυτά τα φυτά και σας αρέσουν, να ξέρετε ότι δεν είναι απαραίτητο να τα εξαφανίσετε ούτε από το εσωτερικό σας. Ωστόσο, να είστε πολύ προσεκτικοί και μην τα αφήνετε στην εμβέλεια του κατοικίδιου ζώου σας.

Γκι, φυτό της αγάπης

κλαδιά γκι σε ένα καλάθι
© Oksana_Schmidt – iStock

Το φιλί κάτω από μια μπάλα γκι στις 31 Δεκεμβρίου τα μεσάνυχτα είναι ένα προγονικό έθιμο που χρονολογείται από την παγανιστική λατρεία που ήταν κοινή κατά τις κελτικές γαμήλιες τελετές. Υποτίθεται ότι προάγει τη γονιμότητα, αυτή η παράδοση της Πρωτοχρονιάς προσκαλεί τα ζευγάρια που αναζητούν την ευτυχία να φιληθούν κάτω από το γκι να θέσουμε το επόμενο έτος υπό καλή αιγίδα. Λοιπόν, τυχερό φυτό ναι, αλλά όχι πραγματικά για τον σκύλο σας! Στην πραγματικότητα, το γκι είναι εξαιρετικά δηλητηριώδες, ιδίως λόγω μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται βισκοτοξίνη. Επιπλέον, αυτό το φυτό έχει και άλλες ουσίες με υποτασική, νεκρωτική και διουρητική δράση.

Σημάδια δηλητηρίασης από γκι

Ανάλογα με τον βαθμό δηλητηρίασης, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολλά και πολύ διαφορετικά. Ο σκύλος σας είναι πιθανό να αρχίσει με εμετό, διάρροια και υπερσιελόρροια. Μπορεί επίσης να υποφέρει από αναπνευστικές δυσκολίες σε περίπτωση κατάποσης σε μεγάλες ποσότητες ή προχωρημένης μέθης. Το ζώο σας μπορεί επίσης να γίνει υποτονικό (κουρασμένο, έλλειψη μυϊκού τόνου), να υποφέρει από αταξία (απώλεια ισορροπίας, ασυντόνιστες κινήσεις), αλλά και από παράλυση.

Holly, τυχερό φυτό

κλαδί σκαπάνης
© Delpixart – iStock

Ακριβώς όπως ο ξάδερφός του το γκι, Το πουρνάρι είναι επίσης ένα τυχερό φυτό κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το τέλος του έτους. Οι Κέλτες Δρυίδες μάζευαν κλωνάρια πουρνάρι και γκι για να τα προσφέρουν στους χωρικούς για να τους φέρουν καλή τύχη. Αυτή η παλιά παράδοση λοιπόν συνεχίζεται και σήμερα, που για άλλη μια φορά δεν χαροποιεί τα σκυλάκια μας. Πράγματι, είτε πρόκειται για κόκκινα μούρα είτε για φύλλα, κάθε στοιχείο αποτελείται από διαφορετικά μόρια που είναι τοξικά για τους σκύλους και τα ζώα γενικότερα. Η ιλιξανθίνη, η ιλισίνη και οι τανίνες υπάρχουν στα φύλλα ενώ τα μούρα περιέχουν εμετικά και καθαρτικά μόρια.

Σημάδια δηλητηρίασης από το Holly

Ο σκύλος σας μπορεί να δηλητηριαστεί μασώντας απλά τα φύλλα ή τα μούρα του πουρνάρι. Λίγες ώρες αργότερα, σε περίπτωση κατάποσης ελαφρού, μπορεί στη συνέχεια να παρουσιάσει συμπτώματα χωνευτικός όπως έμετος, διάρροια και κοιλιακό άλγος. Εάν το ζώο σας έχει καταπιεί μεγάλη ποσότητα πουρνάρι, τα συμπτώματα που προκαλούνται θα είναι πιο σημαντικά και θα επηρεάσουν το νευρικό σύστημα. Στη συνέχεια, μπορεί να υποφέρει από αταξία (απώλεια ισορροπίας, ασυντόνιστες κινήσεις), σπασμούς ή ακόμα και κίνδυνο να πέσει σε κώμα. Σε μικρόσωμους σκύλους, ακόμη και μια πολύ μικρή ποσότητα που καταναλώνεται μπορεί να είναι επικίνδυνη…

Το αλεξανδρινό ή χριστουγεννιάτικο αστέρι

αλεξανδρινά όλων των χρωμάτων
© Goroda – iStock

Πιο γνωστό ως το αστέρι των Χριστουγέννων λόγω του όμορφου σχήματός του, το Poinsettia είναι ένα εξωτικό φυτό ιθαγενές στις τροπικές ζώνες της Κεντρικής Αμερικής, το οποίο είναι πολύ δημοφιλές κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το τέλος του χρόνου. Πράγματι, τα ποικίλα χρώματα του διακοσμούν τέλεια τους εσωτερικούς χώρους τα Χριστούγεννα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το φυτό μπορεί να είναι τοξικό για τους σκύλους αφού περιέχει λάτεξ. Ωστόσο, είναι μια διαβρωτική ουσία που μπορεί να προσβάλει το πεπτικό σύστημα, τα μάτια και το δέρμα του ζώου.

Σημάδια δηλητηρίασης από Poinsettia

Να είστε σίγουροι, σε αντίθεση με το γκι και το πουρνάρι, η δηλητηρίαση από Poinsettia σπάνια είναι θανατηφόρα. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές, όπως έμετος, διάρροια, υπερσιελόρροια κ.λπ. Μπορεί επίσης να προκαλέσει νευρικές διαταραχές, όπως αταξία ή τρόμος. Εάν το κατοικίδιό σας δαγκώσει το φυτό, αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει πιτσίλισμα από λατέξ. Σε αυτή την περίπτωση, ο σκύλος σας μπορεί να υποφέρει από ερυθρότητα και στη συνέχεια φουσκάλες στο δέρμα, καθώς και δακρύρροια εάν επηρεαστούν τα μάτια.

Ο σκύλος σας είναι μεθυσμένος, πώς να αντιδράσετε;

Και στις τρεις περιπτώσεις, π.χ. κατάποση Holly, Mistletoe ή Poinsettia, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας. Εάν αυτό συμβεί Κυριακή ή αργία, να γνωρίζετε ότι θα υπάρχει πάντα κτηνίατρος σε υπηρεσία. Καλέστε λοιπόν τη συνηθισμένη σας κλινική η οποία θα σας δώσει τον αριθμό του κτηνιάτρου που είναι διαθέσιμος για επείγουσες περιπτώσεις. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με ένα κτηνιατρικό κέντρο δηλητηριάσεων.

Στο μεταξύ, μην προσπαθήσετε να κάνετε το κατοικίδιο ζώο σας να κάνει εμετό και μην του δώσετε φαγητό ή ποτό. Σε περίπτωση δηλητηρίασης από Poinsettia, να γνωρίζετε ότι η ζωτική πρόγνωση είναι γενικά ευνοϊκή εάν μια θεραπεία εφαρμοστεί γρήγορα. Στην περίπτωση του πουρνάρι και του γκι, πρέπει να ενεργήσετε γρήγορα, γιατί το ζώο σας μπορεί να βρεθεί σε πραγματικό κίνδυνο.

να παίζει μπάλα διαφορετικά

Οι τρόφιμοι και τα σκυλιά αποκαθιστούν ο ένας τον άλλον