τι είναι και πώς να το διδάξετε στον σκύλο σας;

Ο σκύλος σας έχει την τάση να τρώει ό,τι βρίσκει στο δρόμο του; Εκτοξεύεται συστηματικά για να κυνηγήσει τους συγγενείς του; Πηδά στους ανθρώπους που συναντά ή στους καλεσμένους; Τότε ήρθατε στο σωστό μέρος! Πράγματι, η εκμάθηση της απόρριψης του δολώματος έχει γίνει μια βασική άσκηση στην εκπαίδευση σκύλων. Η εκμάθησή του θα σας επιτρέψει να διαχειριστείτε όλες τις ενοχλήσεις που αναφέρθηκαν λίγο πριν.

Τι είναι η άρνηση δολώματος και τι κάνει;

Σκύλος με λουρί που περιμένει με την ερωμένη του
Credits: Aleksandr Zotov / iStock

Η άρνηση δολώματος είναι ένας κάπως περίεργος όρος που απλώς υποδηλώνει τη διαδικασία εκμάθησης ενός σκύλου στην οποία θα ενσωματώσει το γεγονός της άρνησης μιας λιχουδιάς. Ακούγεται λίγο σαν άσκηση βασανιστηρίων, αλλά φυσικά δεν είναι! Αντίθετα, αυτή η μάθηση θα επιτρέψει στον σκύλο να αφομοιωθεί κατόπιν εντολής, να μην πλησιάσει κάτι, όπως το φαγητό για παράδειγμα. Επομένως, ο σκύλος σας θα μάθει να απομακρύνεται από την τροφή που του είναι πολύ εύγευστη. Και αν λειτουργεί με το φαγητό, θα κάνει επίσης φυσικά πρόσωπα ή άλλους σκύλους. Έτσι, αν το σκυλάκι σας έχει την τάση να γεύεται ό,τι βρίσκει ή αν ρίχνεται στους καλεσμένους σας, αυτή η άσκηση θα μπορούσε κάλλιστα να αλλάξει τη ζωή σας!

Πώς μαθαίνετε τον σκύλο σας να αρνείται το δόλωμα;

Σκύλος που περιμένει μπροστά σε πολλές λιχουδιές
Συντελεστές: sanjagrujic / iStock

Ξεκινάμε σιγά σιγά

Τακτοποιήστε ένα ήσυχο μέρος και ευνοεί τη συγκέντρωση του σκύλου σας. Ξεκινήστε προσφέροντάς του μια λιχουδιά ή μια μπάλα, εάν ο σκύλος σας έχει περισσότερο κίνητρο από το παιχνίδι. Κάθε φορά που το πλησιάζει ή προσποιείται ότι το παίρνει, απομακρύνετε το χέρι σας, δίνοντάς του την ένδειξη “φεύγεις”, “μην αγγίζεις” ή οποιαδήποτε άλλη λέξη που σας ταιριάζει, σε σταθερό τόνο. Ο σκύλος σας τότε θα αναζητήσει μια λύση και σίγουρα θα κοιτάξει μακριά. Αυτή ακριβώς τη στιγμή, επιβραβεύστε τον, γιατί αυτό θέλεις να πετύχεις. Πείτε ένα «εδώ» ή «παίρνετε» με παιχνιδιάρικο τόνο ενώ του δίνετε τη λιχουδιά. Αυτό προφανώς μπορεί να συνοδεύεται από χάδια! Μπορείς επαναλάβετε την άσκηση δύο ή τρεις φορές στη σειρά και πολλές φορές την ημέρα. Μην υπερβαίνετε όλες τις ίδιες 5 με 6 φορές την ημέρα.

Πάμε στο επόμενο επίπεδο

Μόλις η άσκηση αφομοιωθεί με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να προχωρήσετε στο επόμενο επίπεδο. Ζητήστε από τον σκύλο σας να καθίσει ή να ξαπλώσει και να βάλει μια λιχουδιά στο πάτωμα κοντά του. Προφανώς ζητήστε του να μην το αγγίξει χρησιμοποιώντας τη σειρά που μάθατε προηγουμένως. Πρώτα, τοποθετήστε τη λιχουδιά αρκετά μακριά του για να μην τον δελεάζετε πολύ, στη συνέχεια φέρτε το σταδιακά πιο κοντά μέχρι να το βάλει στο πόδι του! Να είστε προσεκτικοί, σεβαστείτε τον ρυθμό του σκύλου σας: αυτή η εργασία μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Ξεκινήστε επίσης με λίγα λεπτά και μετά καθώς προχωράει αυξήσει τη διάρκεια.

Το επίπεδο των ειδικών!

Ώρα για σοβαρά πράγματα! Τώρα που ο σκύλος σας έχει αφομοιώσει τέλεια την άσκηση στο σπίτι, θα είναι απαραίτητο να την βάλετε σε εξωτερική εφαρμογή. Όταν συναντάτε έναν άλλο σκύλο ή ένα άτομο, πείτε του «φεύγεις» και παρατηρήστε την αντίδρασή του. Αν καταλαβαίνει και μείνει δίπλα σου, να τον συγχαρείς θερμά! Αν πάει να συναντήσει τον σκύλο, σημαίνει ότι η άσκηση δεν έχει ακόμη αποκτηθεί. Ωστε να μπορείτε να συνέχιση της εκπαίδευσης στο σπίτι, αλλά και έξω, ζητώντας από κάποιον που γνωρίζετε να παίξει πειραματόζωο ή ερχόμενοι με τον σκύλο του.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου, είχαμε επικαλεστεί το γεγονός ότι του δώσαμε την εντολή «παίρνετε» για να του δοθεί η άδεια να πάρει τη λιχουδιά. Αυτή η άσκηση είναι πολύ ενδιαφέρουσα ώστε το σκυλί σας ενσωματώνει το γεγονός ότι δεν πρέπει να δέχεται κανένα φαγητό από το χέρι του ανθρώπου μέχρι να του δοθεί αυτή η εντολή.

Γιατί είναι σημαντικό να καθαρίζετε τα αυτιά του σκύλου σας;

Διαφορές μεταξύ σκύλου και γάτας