Το δονούμενο κολάρο για κωφούς και βαρήκοους σκύλους

Όπως είδαμε σε προηγούμενο άρθρο, δεν είναι δυνατό να τον εκπαιδεύσετε επειδή ο σκύλος σας είναι μερικώς ή ολικά κωφός. Όπως και οι άνθρωποι, είναι πολύ πιθανό να επικοινωνήσετε με το σκυλάκι σας με άλλους τρόπους. Αυτό μπορεί να περάσει από άλλες αισθήσεις, όπως η όραση με χειρονομίες ή με τις απτικές αισθήσεις με το δονούμενο γιακά. Είναι το τελευταίο για το οποίο θα μιλήσουμε σήμερα.

Το κολάρο του κωφού σκύλου: τι είναι;

σκύλος που πηδά στον αέρα
© Ksenia Raykova / iStock

Το δονούμενο κολάρο είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας με έναν κωφό σκύλο. Είναι απλά ένα κολάρο με ένα μικρό κουτί που εκπέμπει κραδασμούς κατόπιν εντολής. Θα βρείτε πολλά τέτοια κολάρα στην αγορά, αλλά προσοχή, καθώς μερικά προσφέρουν και κραδασμούς και ηλεκτροπληξία. Αυτά συχνά προσφέρονται ως «εκπαιδευτικά περιλαίμια» και χρησιμοποιούνται για να αποτρέψουν το γάβγισμα ενός σκύλου. Η ηλεκτροπληξία λοιπόν αντιστοιχεί σε α τιμωρία για τον σκύλο. Επομένως δεν είναι καθόλου κατάλληλο για κωφό ζώο. που ζητά μόνο να επικοινωνήσει και όχι να τιμωρηθεί. Επιπλέον, κατά τη γνώμη μας, αυτός ο τύπος περιλαίμιου είναι εντελώς αντιπαραγωγικός τόσο για έναν κωφό όσο και για έναν ακούω σκύλο. Προτιμήστε λοιπόν ένα κολιέ που δονείται μόνο και που θα κεντρίσει απαλά την προσοχή του σκυλιού σας.

Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε αυτό το είδος εργαλείου. Πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ, μόνο όταν είναι απαραίτητο. Διαφορετικά, κινδυνεύετε να αγχώσετε ή να βαρεθείτε τον σκύλο σας και δεν θα του δώσει καμία σημασία. Θα έχανες όλη τη χρησιμότητα του κολιέ.

Συνηθίστε το σκύλο σας σταδιακά

Φυσικά, το δονούμενο κολάρο δεν είναι ένα θαυματουργό εργαλείο. Για να γίνει κατανοητή η χρήση του από τον σκύλο σας, είναι απαραίτητη η ανάντη εργασία. Για να το θέσω απλά, το κατοικίδιό σας θα πρέπει να καταλάβει: δόνηση = κέρασμα ή οποιαδήποτε άλλη ανταμοιβή. Αυτό απαιτεί να εργάζεστε στη θετική συσχέτιση σταδιακά, αλλά κυρίως τακτικά, έτσι ώστε ο σκύλος σας να αφομοιώσει το γεγονός ότι οι δονήσεις σημαίνουν να επιστρέφουν σε εσάς για να λάβουν μια ανταμοιβή. Όπως με κάθε άλλη εντολή που έχετε διδάξει στον σκύλο σας, επιβραβεύστε κάθε θετική αντίδραση, όσο λεπτή κι αν είναι. Στη συνέχεια, σιγά σιγά, όταν ο σκύλος σας έχει καταλάβει τι περιμένετε από αυτόν, μειώστε τις ανταμοιβές. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα ένα θετικό κίνητρο για το σκυλάκι σας!

Οι οδηγίες :

Για να ξεκινήσετε, θα πρέπει να συνηθίσετε θετικά το σκυλί σας στο κολάρο. Οι δονήσεις μπορεί να εκπλήξουν τον σκύλο σας τις πρώτες φορές. Στην αρχή, είναι καλύτερο να βάλετε το γιακά μέσα στο σπίτι. Ενεργοποιήστε μια δόνηση και δώστε μια απόλαυση αμέσως. Επαναλάβετε αυτή τη λειτουργία όσο χρειάζεται μέχρι να νιώσετε το σκυλί σας απόλυτα άνετα. Στη συνέχεια, μπορείτε να αρχίσετε να μαθαίνετε καταβατικό σε εξωτερικούς χώρους. Ενεργοποιήστε μια δόνηση και ο σκύλος σας πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσει και να σας κοιτάξει επίμονα. Σε αυτή την περίπτωση, σκύψτε ή κάντε μια χειρονομία για να του ζητήσετε να επιστρέψει. Μόλις επιστρέψει, επιβραβεύστε τον θερμά με ένα κέρασμα και αγκαλιές.

Φυσικά, αυτή η τεχνική είναι μια από τις πολλές! Στο χέρι σας είναι να προσαρμοστείτε στον σκύλο σας και να επιλέξετε τη μέθοδο που του ταιριάζει καλύτερα.

Γιατί ο σκύλος μου φτερνίζεται όταν είναι χαρούμενος;

Η επιστροφή της άνοιξης και οι κίνδυνοι της για τον σκύλο σας