Όταν έρθει η άνοιξη, προσέξτε τις πομπικές κάμπιες

Ο ερχομός της άνοιξης προαναγγέλλει την επιστροφή του καλού καιρού, των ανθισμένων δέντρων, των ευχάριστων θερμοκρασιών και της ηλιοφάνειας! Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε νέα σεζόν, αυτό συνήθως συνοδεύεται από νέους κινδύνους για τον σκύλο σας. Σας το είπαμε σε προηγούμενο άρθρο. Σήμερα, επανερχόμαστε σε μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση: αυτή των πομπικών κάμπιων. Δεν το έχετε ακούσει ποτέ; Σας εξηγούμε τα πάντα στο υπόλοιπο αυτού του άρθρου.

Τι είναι η πομπική κάμπια;

φωλιά από πομπικές κάμπιες
© Bela Art – iStock

Εάν ζείτε σε ένα περιοχή όπου υπάρχουν πεύκα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε ήδη διασταυρωθεί με πομπικές κάμπιες. Πράγματι, αυτές οι μικρές κάμπιες έχουν τη συνήθεια να γεννούν τα αυγά τους σε αυτό το πολύ συγκεκριμένο είδος δέντρου. Παρεμπιπτόντως, το πλήρες όνομά τους είναι πεύκο πομπές κάμπιες! Είναι αναγνωρίσιμα χάρη στα μαλλιά τους, αλλά κυρίως επειδή κινούνται το ένα πίσω από το άλλο, λίγο σαν σε θρησκευτική πομπή. Από εκεί προέρχεται το όνομά τους. Μόλις κατέβουν από το δέντρο τους, αναζητούν σαθρό χώμα για να ταφούν εκεί για να γίνουν πεταλούδες.

Η ασυνήθιστη εμφάνισή τους μπορεί να υποδηλώνει ότι είναι δηλητηριώδη και αν είστε καχύποπτοι, έχετε δίκιο! Οι τρίχες της πομπικής κάμπιας είναι στην πραγματικότητα δηλητηριώδες και τσούξιμο. Τοποιαδήποτε επαφή με το δέρμα ή τους βλεννογόνους μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Όταν αισθάνονται επίθεση, οι κάμπιες πομπής δεν διστάζουν να τις απελευθερώσουν για να αμυνθούν, οπότε προσέξτε το σκυλάκι σας.

Τι κινδύνους αντιπροσωπεύουν για τα σκυλιά;

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει κανείς, τα ορατά μαλλιά δεν είναι και τα πιο επικίνδυνα. Αυτά που πρέπει να προσέχετε είναι στην πραγματικότητα περίπου 0,2 mm και δεν υπάρχουν λιγότερα από 1 εκατομμύριο σε μία πίστα! Εξαιρετικά εύθραυστα, μπορούν να σπάσουν με το παραμικρό άγγιγμα, απελευθερώνοντας μια αλλεργιογόνο τοξίνη που ονομάζεται θαυμετοποηΐνη. Χειρότερα: όταν η κάμπια αισθάνεται ότι κινδυνεύει, είναι μπορεί να προβάλλει τα μαλλιά του σε απόσταση έως και 80 cm. Μπορούν ακόμη και να παραμείνουν κρεμασμένα στον αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι προτιμότερο να ελέγχετε τον περιβάλλοντα χώρο πριν αφήσετε τον σκύλο σας σε μέρος που δεν γνωρίζετε και πιθανόν να προφυλάξετε κάμπιες πομπών. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα και ένα ατύχημα μπορεί να συμβεί γρήγορα.

Ποια συμπτώματα και τι πρέπει να κάνω εάν ο σκύλος μου έρθει σε επαφή με τρίχες κάμπιας;

σάλια σκύλου πολύ, υπερσιελόρροια
© Wavetop – iStock

Τα σκυλιά, που τείνουν να τρέχουν τριγύρω, να μυρίζουν και να γεύονται ό,τι βρίσκουν, εκτίθενται εύκολα σε πομπικές κάμπιες. Σε επαφή με τα μαλλιά τους και ανάλογα με την περιοχή που επηρεάζεται, το ζώο θα αισθανθεί αμέσως σαν χιλιάδες μικροτρυπήματα ή εγκαύματα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολλά και ποικίλα ανάλογα με την περιοχή που έχει έρθει σε επαφή με τις τρίχες που τσιμπούν. Ως αποτέλεσμα του ερεθισμού, ο σκύλος σας μπορεί να γλείψει τον εαυτό του, χωρίς να κάνει τίποτα άλλο παρά απλώστε περαιτέρω τρίχες που τσιμπούν. Αρχικά θα παρατηρήσετε φλεγμονή της πληγείσας περιοχής καθώς και αντίδραση στον πόνο. Στη συνέχεια, εάν αγγίξετε το στόμα του σκύλου, μπορεί να αρχίσει σάλια βαριά.

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα μόνοι σας για να ανακουφίσετε τον σκύλο σας και είναι επειγόντως να τον πάει στον κτηνίατρο ! Πράγματι, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα οδηγώντας σε δύο σοβαρές συνέπειες. Πρώτον, μπορεί να προκαλέσει νέκρωση της γλώσσας που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική ή και θανατηφόρα βλάβη. Επιπλέον, το αλλεργικό σοκ μπορεί να επηρεάσει το αναπνευστικό σύστημα του σκύλου.

Ο κινέζικος λοφιοφόρος σκύλος ψηφίστηκε ως «ο πιο άσχημος σκύλος του κόσμου»

Ένας σκύλος που κουνάει την ουρά του δεν είναι απαραίτητα χαρούμενος